IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кето диетата подобрява паметта

23 октомври 2018 07 30

Подобрява когнитивната функция на мозъка

Източник: Instagram

Източник: Instagram

Хората, които са на кето диета, имат по-добра когнитивна функция на мозъка и по-силна памет. Това показва изследване на учени от университета в Кентъки. Те установяват, че този вид хранителен режим за понижаване на тегло намалява риска от невродегенеративни заболявания, които се появяват при по-възрастните хора.

Кетогенната диета е нисковъглехидратна. При нея се приемат белтъчини и мазнини в големи количества. Според резултатите, приемът на по-мазни храни оказва положително влияние върху кръвоснабдяването на мозъка и хематоенцефалната бариера. Тя предпазва централната нервна система от микроорганизми, токсини и съставки на имунната система.

Заключенията на екипа са направени след експерименти с мишки, пише MedicalXpress. Проследени са две групи от по 9 гризачи на 12-14-седмична възраст. Едните приемали обикновена храна, другите били на кето диетата. След 16 седмици мишките, които били на нисковъглехидратна храна, са с по-добър баланс на чревната микрофлора в сравнение с останалите. При тях се отчита повишаване на мозъчния кръвооток, понижаване на кръвната захар и нивото на специфични пептиди в нервните тъкани, водещи до алцхаймер.

Кетогенната диета е полезна за активните хора, защото ги зарежда с голямо количество енергия. В началото тялото изпитва умора, защото въглехидратите му липсват и се опитва да ги замести с глюкоза. След няколко дни привиква с режима. Може да се появят още неприятни симптоми като гадене, повръщане и лош дъх.

Кои храни да консумирате?

- месо, филета, шунки;

- повече белтъци, отколкото жълтъци;

- пълномаслени сирена;

- бели риби и рибни филета;

- морски дарове;

- млечни продукти (обезмаслени);

- масло, топени сирена, майонеза;

- ядки (до 50 г дневно);

- много зеленчуци.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари