IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пастата за зъби вредна за здравето?

23 октомври 2018 08 52

Честата употреба унищожава полезната чревна флора в тялото

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Докато стоматолози ни обясняват колко е важно редовното миене на зъбите, се оказва, че пастата за зъби вреди на здравето ни. Според изданието Daily Mirror редовната употреба на пастата унищожава полезната чревна флора на човешкия организъм. Причината е, че съдържа химическото съединение триклозан, което се използва като антимикробен и антигъбичен компонент.

Той е широко употребяван също в състава на тоалетните сапуни, дезодорантите, водата за уста и др. Триклозанът се абсорбира както от стомашно-чревния тракт, така и през кожата. В крайна сметка той се изхвърля от организма чрез урината.

Но по своя път съставката предизвиква дисфункция на човешката микрофлора и унищожава „добрите бактерии“.

А това води до заболявания от рода на диабета, сърдечносъдовите болести, артрит и разстройства на храненето.

Екипът на проф. Томас Шарптън от университета в Орегон провел многобройни експерименти с опитни рибки и тяхната реакция на триклозана. Веществото за пръв път е било използвано в болничните заведения през 70-те години на миналия век, а сега е едно от най-популярните бактерицидни и фунгицидни вещества.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари