През есента тялото ни се нуждае от повече енергия. Слънчевите лъчи намаляват, времето застудява и организмът е по-податлив на вируси. Той се нуждае от по-разнообразен и същевременно здравословен режим, за да си набави ценни вещества, които отговарят за различни процеси в тялото.

Фурмите са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Плодовете на финиковата палма са богати на захар и фруктоза, калций, желязо, фосфор, магнезий, йод, цинк... Най-голямо в тях е количеството на витамините А, В5, К и фолиева киселина. Всички те подобряват работата на имунната система и дават сила на организма, за да може да отблъсне бацилите, които го атакуват през този сезон.

Американската ракова асоциация препоръчва да приемаме между 25 и 30 г диетични фибри на ден, като фурмите са идеалното средство за тази цел. Влакната помагат при запек – вместо разхлабителни медикаменти. Може да ядете сушените плодове или да ги накиснете в чаша вода, като ги оставите да престоят така една нощ. На сутринта може да изпиете водата, ако имате забавен метаболизъм.

Хранителните вещества на фурмите ги правят чудесен източник на енергия в студеното време – благодарение на тяхната глюкоза и фруктоза. Много хора, които спазват определен хранителен режим, ги консумират за следобедна закуска, за да имат сила и се избавят от мудното настроение. Препоръчват се за ядене и след тренировка, когато човек е изтощен.

Още по темата

Фурмите са идеално средство за подсилване на костите – заради магнезия, фосфора и калция, които се съдържат в тях. Заради това сушените плодове се смятат за суперхрана. Те намаляват болката и помагат при хора, страдащи от остеопороза.

Друго полезно свойство на фурмите е това, че те се грижат за мозъчната дейност. Витамините в тях подсилват нервната система и подобряват оросяването на мозъка. Освен това са полезни и при анемия – заради голямото количество минерали, които съдържат. Желязото, например, е един от най-важните за хората с това заболяване.