„Солта е много важен елемент от човешкото хранене. Потребността ни е 5 грама на ден, а реално консумираме около 10. Оттук идват сериозните рискове за здравето“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова. В студиото на „България сутрин“ тя коментира тревожните данни, че консумираме голяма част от изхвърлената пластмаса в природата чрез солта.

Доста е тревожно, ако в солта има пластмаса, защото ние подправяме ястията си с нея всеки ден, обясни диетологът. И уточни, че през зимата е обичайно хората да предозират със солта, но това оказва отрицателно влияние върху костите и бъбреците.

По думите на специалиста, ние трябва да научим рецепторите си да искат по-малко сол. „Вкус и предпочитанието към солта се възпитава“, категорична бе тя, но уточни, че изключването на солта от менюто също не бива да се прави.

Някои подправки, предлагани на пазара, идват от доста екзотични дестинации. Те може да имат етикети, но не се знае на 100% дали са йодирани достатъчно. Затова е по-добре да ги избягваме, посъветва диетологът.

Въвеждането на единен регламент за йодирането на вносната сол ще намали рисковете за здравето на хората, смята проф. Байкова.

Всяка година в Европа се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. По-голяма част от нея попада в природата и океаните, показва информация на Европейската комисия. По данни на "Greenpeace" за морската сол, кристалното вещество е един от продуктите, в който има пластмаса.

Четете още:

Лампа с хималайска сол за по-чист въздух

Солна стая – помага при стрес и умора