IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една енергийна напитка на ден увеличава риска от сърдечен удар

7 ноември 2018 12 10

Стеснява кръвоносните съдове за 90 минути

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Консумирането на само една енергийна напитка през деня може да увеличи риска от появата на сърдечен удар и инсулт. Дължи се на стесняването на кръвоносните съдове за около 90 минути, което ограничава значително притока на кръв към жизненоважни органи. Това установиха учени от Тексаския университет в Хюстън.

Предишни проучвания свързват пиенето на най-популярните на пазара енергийни напитки с проблеми със стомаха, нервната и сърдечна системи. Но екипът от Хюстън твърди, че резултатите от тяхното изследване дават по-голяма светлина върху механизма, по който високата консумация на енергийни напитки води до повишен риск от метаболитен синдром.

За проучването, екипът е разгледал 44 участници от здравния център към университета в Тексас. Всички те са на 20-годишна възраст, не пушат и нямат никакви заболявания. Тествани са функциите на ендотела – тънък слой от клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Когато има дисфункция на въпросния слой, това е индикация, че артериите не могат да се разширяват на 100% и така се получават сърдечни пристъпи.

Учените проверяват ендотелиалната функция на участниците преди те да пият енергийна напитка, както и 90 минути след това. За това време вътрешният диаметър на кръвоносните съдове става наполовина.

Отрицателното въздействие върху кръвоносните съдове може да бъде свързано с ефекта на съставките в енергийните напитки – включително кофеин, таурин, захар и други, смятат учените.

Повечето енергийни напитки съдържат прекалено количество захар – между 30 и 50 грама или поне 9-15 чаени лъжички. А изследването показва още, че високите нива на кръвната захар могат да накарат кръвоносните съдове да се свиват повече от нормалното, като намаляват количеството кръв, достигаща до жизненоважни органи.

В напитките има и доста кофеин – по около 80 милиграма на 250 милилитра. А той също свива кръвоносните съдове и освобождава адреналин – хормон, който може да увеличи кръвното налягане.

Четете още:

Изберете кафето, зарежете енергийните напитки

Забравете за тези 6 напитки, ако искате да отслабнете

Консумация на твърде много захар – какви са рисковете?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари