IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 вредни напитки, които пием всеки ден

9 ноември 2018 12 00

Понякога не подозираме колко щети причиняваме на собственото си здраве

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има напитки, чиято вреда може да се нарече бомба със закъснител. А някои от тях дори считаме за полезни. Наскоро учените от университета в Бен-Гурион направиха класация за петте най-вредни напитки и със сигурност ще останете изненадани. И, да, тук не става въпрос за алкохол.

1. Горещ чай

Сигурно ще се запитате къде е вредата? Китайците пият чай всекидневно. Но вредата тук е в температурата. Всички горещи напитки – не само чай, но и кафе, бульони, изгарят хранопровода и водят до микровъзпаления. С течение на времето всички тези неприятни на пръв поглед проблеми могат да доведат до онкологични заболявания. Така че преди да го консумирате – нека чаят да се охлади.

2. Студени млечни коктейли

Това е другата крайност – твърде студени напитки. Те водят до същите проблеми като горещите. Млечните коктейли имат неприятен ефект върху мозъка, правят го инертен. Фитнес инструкторите ни уверяват, че млечните шейкове са най-добрият начин за наддаване на тегло. Ако обаче си поставите целта да постигнете по-добри резултати с няколко килограма отгоре – пийте ги. Просто ги загрейте малко.

3. Силно кафе

В умерени количества кафето е много полезно – събужда, ободрява и стимулира метаболизма. Но ако кафето е твърде силно, то може да причини спазъм на кръвоносните съдове – налягането скача рязко и след това също толкова рязко пада. А ако кафето е със захар – ето ви още една вреда за вашето тяло.

4. Енергийни напитки

За тях има много изследвания и житейски истории, които звучат стряскащо. Не се успокоявайте, че ги пиете в „умерени дози“. Енергията в повечето случаи не е полезна, а понякога дори опасна. Никой не знае кога вашето тяло ще се разбунтува.

„Те са висококалорични, съдържат много захар и кофеин. Приемът им може да доведе до тахикардия, нервност, дори депресия. Те в никакъв случай не трябва да бъдат комбинирани с кафе, спорт и алкохол. Енергийните напитки са забранени за деца и юноши, бременни жени, възрастни хора и тези, които страдат от хипертония или безсъние“, предупреждават лекари.

5. Сок в кутия

Захар и отново захар. Добре дошли в чудния свят на диабета, лошите зъби, наднорменото тегло и други спътници на съвременния човек, прекаляващ със сладкото. В такива напитки практически няма витамини и минерали. Но може да има подсладители, които често са дори по-вредни от захарта.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари