IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Влюбването подобрява здравето

13 ноември 2018 12 00

Помага при болка в тялото

IStockphoto

IStockphoto

Влюбването е полезно за здравето. Според ново проучване, романтиката в отношенията между хората оказва положително влияние върху някои заболявания и състояния, най-вече високото кръвно налягане и алергични реакции.

Съвместната работа на 12 части в мозъка води до влюбване, смятат учените от Университета Западна Вирджиния в Калифорния. Те твърдят, че първите промени в мозъчната активност започват в рамките на една пета от секундата.

Има серия от химикали, например допамин, който спомага за регулиране на нашите емоционални реакции, окситоцин, който се смята за „хормон на гушкането“, индуцира чувствата на доверие и намалява паниката.

Според проучване на „Annals of Behavioral Medicine“ хората, които се влюбват, имат по-ниско кръвно налягане. Тази реакция на тялото се дължи на хормоните, освободени чрез докосване. Те активират центровете на налягане в кожата, които се свързват с мозъка през нервите на вагуса, които се предават по тялото.

Друга теория е, че стимулацията на нервите на вагуса води до повишено производство на окситоцин, който се смята за хормон на щастието.

Рибено масло и витамин D – полезни или вредни са за сърцето?

Важни моменти в живота на хората, като влюбване, например, имат както дълбок емоционален ефект, така и психологически, твърди проф. Кери Купър, който преподава в Университета в Манчестър. И уточнява, че то е свързано с работата на имунната система – когато човек има някого до себе си и е щастлив, има по-малък риск да се зарази с вирусите, които атакуват тялото.

Връзката между влюбването и разболяването доказва проучване, в което са участвали 50 жени, които са намерили любовта през последните две години. При тях се наблюдават някои промени. Освен че се чувстват много по-добре емоционално, те са подобрили концентрацията си и съобщават, че боледуват по-рядко.

Любовта между двама души може да намали и болката в тялото, според учени от Стандфортския университет в Калифорния. Те правят скенер на мозъка, за да оценят прага на болката на група от хора. Тези, които наблюдават снимката на любимия човек, изпитват с 40% по-малко болка, в сравнение с момента, в който гледат фотос на някой непознат. „Просто ликът на човека, когото обичате, увеличава количеството на допамин, което води до освобождаване на естествени болкоуспокояващи.

Формула за по-дълъг живот: Шоколад, чай и кафе

Успокойте емоциите с тези храни без угризения

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари