IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака за рак на гърдата

18 ноември 2018 11 45

Редовното ходене на преглед е много важно

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Статистиката показва, че всяка година над 4 000 българки получават тази диагноза.

Някои генетични фактори, начинът и условията на живот са основните причини за поява на рак на млечната жлеза. Жените, при които има по-висок риск от това злокачествено заболяване, може да са с рано настъпила менструация, късно навлизане в климактериума, наднормено тегло и други.

Лекарите са категорични, че ракът на гърдата може да бъде лечим, но само ако се открие навреме. За целта жените трябва да ходят редовно на профилактични прегледи при мамолог, както и да обследват гърдите си в домашни условия.

В Световния ден за превенция на раковите заболявания събрахме 5 основни признака за рак на гърдата, които да накарат всяка жена да се прегледа:

Болка в гърдите, сърбеж и зачервяване

Нормално е по време на цикъл гърдите да са доста чувствителни. Но когато той отмине, жените не бива да изпитват горепосочените симптоми. При възпалителен процес в тази част на тялото се появяват подуване, сърбеж и пронизваща болка. Ако по кожата има и зачервяване и нейната структура се променя, незабавно потърсете консултация със специалист.

Болка и чувствителност около подмишницата

В подмишницата се намират така наречените аксиларни лимфни възли. Ако напипате, че в тази област има подуване и удебеляване, усетите болка, посетете личния лекар, за да си направите изследвания.

В някои случаи жените могат да изпитват болка в областта на подмишницата заради по-стегнат сутиен или заради носенето на повече тежести.

Болка в гърба

Болка в гърба, най-вече между плешките, алармира за някакъв проблем. Много жени я бъркат с мускулна болка, ходят на масаж или не предприемат никакви мерки. А всъщност при рак на млечната жлеза туморът се развива дълбоко в тъканите и причинява това неприятно усещане.

Промяна в зърното

Най-честият признак за наличие на тумор е промяна във формата и цвета на зърното. Изпускането на секрет, който наподобява мляко, хлътване на зърното, намаляване на чувствителността му, са индикация за наличие на рак на гърдата.

Изменение във формата на гърдите

При някои жени едната гърда се различава коренно от другата. Най-честият признак за тумор е по-елипсовидната форма. Появяват се бучки, които може да се открият при напипване в домашни условия.

Четете още:

За година: Близо 4 000 българки се разболяват от рак на гърдата

Огледалце, огледалце на стената… трябва ли да имам притеснения за рак на гърдата?

За кауза: Серина Уилямс се снима полугола

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари