fallback

5 странични ефекта от консумацията на зеле

20 November 2018 06:30

Понижава кръвната захар

Източник: IStockphoto

Зелето е един от най-употребяваните зеленчуци през есента и зимата. Консумира се както в сурово, така и в кисело състояние. Заради неговата ниска калорична стойност, той е предпочитан от много хора, хранещи се здравословно.

В прясното зеле има голямо количество вода – близо 92%. То съдържа близо 8% захари, 0,6% минерални соли (калий, калций, фосфор, натрий, хлор, магнезий, сяра, желязо, йод, манган), 1,4% белтъчини и още други ценни микроелементи. От витамините в него има провитамин А (каротин), В1, В2, С и К.

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
зеле странични ефекти кисело прясно
0 коментара
fallback