IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силиконът в гърдите крие риск от рак на кожата

22 ноември 2018 10 10

Може да доведе до развитие на артрит

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Силиконовите импланти за гърди увеличават риска от рак на кожата, артрит и дори раждане на мъртво бебе. Това показва ново проучване, проведено от екип на Тексаския университет и Центъра за ракови заболявания в Хюстън.

Учените установяват, че силиконът в бюста увеличава риска от раждане на мъртво дете с 4,5 пъти, докато този за поява на меланом скача с 4.

В сравнение с имплантите, които са с физиологичен разтвор, при тези от силикон има два пъти по-голям шанс за хирургични усложнения.

В началото на 90-те години американската Агенция за контрол на храните и лекарствата забрани силиконовите имплантанти след няколко случая на жени, поставили си некачествени такива, които са се спукали. Тогава специалисти предупредиха, че силиконът в гърдите може да причини автоимунни заболявания, рак, както и увреждане на съединителната тъкан на кожата.

Две независими проучвания, резултатите от които са публикувани в списание „Annals of Surgery“, установяват, че жените, които са имали силиконови импланти, са имали по-висок риск от различни заболявания и състояния. Сред тях са ревматоиден артрит, нарушена функция на имунната система, склеродермия и други.

Изследването обхваща близо 80 000 жени. Около 5% от тях са имали белези около импланта, известни като капсуларна контрактура, в сравнение с 2,8% от жените, които са били с друг вид импланти.

„Тези данни дават на жените важна информация за безопасността от поставянето на силиконови импланти, за да може те да имат реални очаквания и преценят кои са най-подходящи за тях“, коментира д-р Марк Клемънс, който е пластичен хирург.

Жените не трябва да се паникьосват, а просто да знаят, че тези импланти крият своите рискове. Не всички жени могат да получат тези усложнения, казва от своя страна д-р Диана Зукерман, президент на Националния център за здравни изследвания.

От друга страна д-р Стюарт Линдер, пластичен хирург от Бевърли Хилс, Калифорния, е скептично настроен към изследването.„Използвам силиконови импланти от повече от 20 години и не съм имал подобни проблеми с пациентки“, обяснява той.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари