IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревожност и паник атаки – защо зачестяват по празниците?

23 ноември 2018 10 00

Идеята за идеалната Коледа депресира някои

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Коледа наближава и много хора ще бъдат със семейството си. Други обаче и тази година ще бъдат сами и едва ли някой ще им поднесе подарък. Понякога наближаването на празниците носи притеснения и своите психологически последици.

Ако човек се вманиачи прекалено много в това, че иска да има перфектни празници, може да получи паник атаки. Това заяви психотерапевтът Димитър Тенчев пред Bulgaria ON AIR. По думите му, именно по това време на годината всички ние си правим равносметка за изминалата година и тя може да ни отчая от живота. Това води до генерализирана тревожност и депресия.

„Първата форма на паник атака е по-драматичната – изпотяване, чувство на ужас, субективно усещане за задух. При по-тихата форма пациентите имат замайване, световъртеж, споделят, че виждат като през було, дори може да залитат“, обясни той.

„При подобни паник атаки трябва да се мисли за промяна на средата, в която живее пациентът. Въпросът е ще продължим ли да живеем нещастния си живот както досега“, посочи още специалистът.

В повечето случаи при паник атаки се дават хапчета, но голяма част от тях не могат да помогнат на 100%, защото те „маскират заболяването без да го излекуват“, категоричен е Тенчев.

Ако човек получи паник атака, много важно е да диша правилно, с което ще я преживее по-лесно. „Паник атаките не са диагноза, те са състояние. Те са комплекс от синдроми, които при правилна терапия може да се изчистят. Повечето ни симптоми се дължат на себепотискане“, поясни психотерапевтът.

„Честотата на паник атаките се увеличава, поради свръхдинамичния и стресогенен живот. Съзнанието трябва да се освободи от това напрежение и затова получаваме паник атаки – така е преценила природата“, каза още специалистът. Според него колкото повече насила живее един човек, толкова повече тревоги има.

Четете още:

Паник атаки застигнали Кристин Илиева след катастрофата

Как се справя Ема Стоун с паник атаките?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари