IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бебе по поръчка: Китайски учени вече променят ДНК

26 ноември 2018 16 10

Създадоха първите генно модифицирани бебета

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Може ли една двойка да си поръча как да изглежда бъдещото ѝ дете? Съвсем скоро това ще бъде реалност, след като китайски учен съобщи, че е участвал в екип, създал първите генно модифицирани бебета.

Хе Джанкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънджън, който е учил в престижните университети Райс и Станфорд, е успял да промени ембрионите на няколко двойки, които имат репродуктивни проблеми. По думите му, до момента има една успешна бременност – на близначки, чиято ДНК е променена.

Китайският учен първо тествал метода с ембриони на мишки и маймуни, след това пробвал и върху човешки. Той избрал да редактира гена CCR5 за ХИВ, защото много хора страдат от болестта в родната му страна. За целта намерил двойки, при които мъжете са болни от СПИН, а жените са здрави. Така им предложил възможността да създадат потомство, на което да не могат да предадат коварното заболяване.

Ученият прави генното модифициране по време на инвитро оплождане. От 3 до 5-ия ден от тяхната поява той ги проверява дали те са с редактирани гени, след което двойките сами избират кой ембрион да бъде оплоден. Накрая са променени общо 16 от 22 ембриона, като 11 от тях са използвани за имплантиране на шест жени, преди да бъде постигнато забременяването с близначките.

Според данните от изследването, едно от момиченцата има две копия на променения ген, а другото само едно. Няма данни за други увредени гени. Въпреки това, липсата на гена CCR5 е предпоставка за поява на други заболявания като западнонилска треска и други.

Използването на ембриона със само едно копие на редактирания ген за специалистите е доказателство, че „главната цел е била да бъде тествано редактирането, а не да бъде избегната болестта“.

Американски колега на Хе потвърди, че е участвал в разработката, която все още се смята за научна фантастика. До момента подобни опити не се разрешават в САЩ, тъй като всяка промяна на човешката ДНК може да окаже негативно влияние на поколенията.

Много учени смятат, че методът на Хе е прекалено рисков и уточняват, че все още няма научно потвърждение на експеримента.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

... ( преди 5 години )