IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как самотата вреди на здравето ви?

27 ноември 2018 09 50

5 основателни причини да си намерите добра компания

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Със сигурност има хора, които от време на време искрено се наслаждават на самотата си. Все пак, ако човек дълго време се чувства самотен, това категорично може да го направи по-тъжен, по-мрачен, по-депресиран и по-болнав.

Ето и 5 причини поради които самотата може да ви донесе болест, ако не намерите начин да се измъкнете от „лапите ѝ":

1. Повишени нива на кортизол

Самотата може да предизвика стрес, който тялото тълкува като опасност. В отговор на това мозъкът секретира хормона на стреса кортизол. При нормални нива този хормон подпомага функцията на сърдечносъдовата и имунната система, регулира метаболизма ви и др. Но хронично повишеният кортизол може да наруши същите тези системи в организма, допринасяйки за сърдечни заболявания, диабет, рак и много други.

2. Хронично възпаление

Както стресът от самотата може да доведе до повишени нива на кортизола (хормонът на стреса), така този стрес може да причини и възпаление, което пък да се превърне в хронично. Острото възпаление е здравословен процес, който помага на организма да се излекува сам, впрягайки силите на имунитета. Това е начинът на тялото да се пребори с болести, травми и наранявания. Проблемът идва, когато имунната система започне да атакува здрави клетки – тогава възпалителните процеси могат да станат хронични и да доведат до цял набор неприятни последствия (автоимунни заболявания, деменция, рак и др.).

3. Нездравословен начин на хранене

Повечето хора, които живеят сами, рядко готвят само за себе си. По-често те се хранят с готова храна или с полуфабрикати. Според проучванията самотните хора по-рядко се замислят за това хранят ли се здравословно или не. Освен това, според много изследвания, най-склонните към хранителни разстройства индивиди са онези, които се опитват да лекуват тъгата или депресията си с храна.

4. Прием на много алкохол

Самотата, за съжаление провокира появата на различни пороци, като прекаляването със спиртните напитки. Прекалено е да се каже, че самотните хора са по-склонни към алкохолизъм, но хората, които са отговорни пред някой друг, се опитват да бъдат по-умерени с пиенето. Ако приемем, че самотата води до депресия, прекаляването с алкохола може да бъде бърз, но опасен начин човек да се почувства по-добре. Консумацията на твърде много спиртни напитки обаче, доста бързо успява да съсипе здравето на човек.

5. Липса на спорт

Прекарването на самотни вечери на канапето пред телевизора е класика за хората, които нямат ангажименти, свързани с други хора. Самотните хора трябва да залагат повече на спорта като един от най-ефективните начини за справяне с тъгата и скуката. Дори редовните, интензивни и дълги разходки могат да ви осигурят по-добро здраве.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари