IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За тонус през зимата: Яжте мандарини

30 ноември 2018 09 40

Зареждат с витамини и минерали

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Те са вкусни, полезни и ги има във всеки дом през зимата. Някои хора ги наричат „коледки“, защото почнат ли да ги консумират, значи скоро идва Коледа. Мандарините са едни от най-известните цитрусови плодове. Пълни с много витамини и минерали, те дават тонус на тялото в студа.

Консумацията на оранжевия плод осигурява на организма важни хранителни вещества като калций, магнезий, калий и фосфор, витамин С, фолиева киселина и други. Мандарините са източник на лимоноиди, флавони и гликозинолати – биоактивни компоненти, които стимулират различни процеси. Освен това са пълни с фибри и са нискокалорични.

Кои са най-големите ползи от консумацията на оранжевия плод?

Укрепва имунитета

Похапването на мандарини през този сезон подобрява способността на тялото да се бори с болестите. Витамините и минералите в цитруса стимулират имунната система и предотвратяват инфекции. Най-голямо значение има витамин С, който се смята за антиоксидант и намалява увреждането, причинено от свободните радикали.

По-здрава кожа

Поради наличието на витамин С, мандарините са полезни за хора с някои кожни проблеми. Той помага за синтеза на колагена, който има жизненоважно значение за здравината на кожата, намалява образуването на бръчки и изглажда кожата.

Грижат се за мозъка

Като източник на фолиева киселина, мандарините се грижат и за мозъка. Фолиевата киселина се грижи за нормалното му функциониране, подобрява концентрацията и се бори с признаците на депресията. Тя е особено полезна за бременните, защото приемът ѝ предпазва от увреждания на плода.

Укрепват костите и мускулите

Редовната консумация на мандарини допринася за здравината на костите – заради наличието на калций и фосфор в тях. Тези минерали също предотвратяват мускулните спазми.

Подобряват храносмилането

В цитруса има голямо съдържание на фибри, които подобряват работата на храносмилателната система. Те улесняват придвижването на храната по червата и помагат при запек. Освен това калият нормализира съкращаването на мускулите и подпомага отделителната система.

Помага за електролитния баланс в тялото

В мандарините има калий, който се грижи за електролитния баланс в тялото – по-правилното разпределение на течностите в организма.

Въпреки че цитрусите са пълни с витамини и минерали, мандарините могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. Ако усетите раздразнение, сърбеж или някакви обриви, посетете лекар. Освен това, все по-често тези плодове се третират с различни оцветители. Когато си купите мандарини, може да ги измиете с гъба и сапун преди да ги обелите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари