IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудно ли заспивате, дами? Вземете си куче!

30 ноември 2018 13 00

Жените си почиват по-добре до домашния любимец

Източник: Istockphoto

Източник: Istockphoto

Жените си отпочиват много по-добре, ако са до куче, отколкото до техния любим или коте. Това показва ново проучване на колежа „Канисиус“ в Бъфало, Ню Йорк.

Повече от половината от участничките в изследването са посочили, че обичат да гушкат кучето си преди лягане. Тези, които му позволяват да остане до тях в леглото, си лягат рано, спят по-добре и нямат проблеми със ставането рано сутрин.

Хората и животните имат симбиоза помежду си от хиляди години. Както кучетата, така и котките, са приютявани в домовете на нашите прадеди. Има породи, които са свикнали с това да имат стопани, да ги защитават или ловуват за тях.

Доказано е, че има химия между кучетата и хората, които ги харесват. Когато застанат до някого, тези животни се вглеждат в очите му и надушват окситоцин. Когато усетят любовта на стопаните си, този хормон при тях се увеличава драстично. Именно окситоцинът кара и жените да се „разтапят“ всеки път, когато видят сладко кученце. Те се чувстват по-щастливи и затова им е по-комфортно да заспиват до животното.

По данни от проучването, окситоцинът при жените скача с 300% когато те са близо до своето куче и усещат любовта му. Това може да обясни защо повече от половината от общо 962 възрастни жени, попълнили анкетата, са отговорили, че се чувстват комфортно, почивайки си до куче.

31% от участничките са отговорили, че имат котка вкъщи, но не се събуждат достатъчно отпочинали, ако тя е била в леглото им.

Четете още:

Учени потвърдиха: Кучетата разпознават лошите хора

Любов ли бе да я опишеш: Горещите мъже на Австралия до четириноги

Ние обичаме животните... и висшата мода

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари