Знаете ли кой е естественият лечебен продукт, известен с противомикробното, противовирусното, противоплесенното, противорадиационното, антибиотичното, антимикотичното, дезинфекционното, обезболяващото и имуностимулиращото си действия? Продуктът, чиято употреба понижава нивата на холестерол в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки, е познат още от древността, а наименованието му означава „пред града“, „защита на града“. Днес прополисът е основен защитник на здравето на човека и е част както от лечението на редица заболявания, така и от превантивните действия, ограничаващи появата им.

Заслужената му слава има дългогодишна история. Най-старият фосил на пчела е намерен вграден в кехлибар в американския щат Ню Джърси, а според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. Небезизвестно е твърдението, че неуморните пчели са изключително важни за света. Думите, приписвани на Айнщайн, „Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, човечеството ще живее само още четири години“ доказват тезата и пораждат редица въпроси относно опазването на популацията им.

Проучванията показват, че голяма част от живота на пчелите преминава в опрашване на една трета от храната в ежедневното ни меню. Трудолюбието им е пословично, а скоростта им на движение и отдаденост на каузата са вдъхновяващи. Крилата на медоносните пчели махат 11 400 пъти в минута и така създават характерния звук „жужене“, който съпътства полета им. Интересното е, че за да съберат материал за 1 килограм мед, пчелите трябва да летят толкова, колкото да обиколят няколко пъти Земята. Всъщност една пчела събира средно по-малко от 1 грам мед в живота си. При всеки полет тя събира около 10 милиграма прополис. Изчисленията показват, че пчелните семейства събират между 50 до 150 грама прополис на година, а за една чаена лъжичка пчелен прашец те трябва да работят неуморно около 30 дни по 8 часа.

Вдъхновен от работата им, екипът на Фитофарма създава лесен и удобен вариант за прием на полезния прополис под формата на меки желатинови капсули. Хранителната добавка се прилага като помощно средство към хранителния режим, което с богатия си състав от биоактивни вещества допринася за нормалната дейност на имунната система, намалява усещането за умора и повишава жизнения тонус. Освен това той помага за бързото заздравяване на рани като подобрява тъканната регенерация. Съдейства също за намаляване токсичността и заздравяването на тънките капиляри. А най-ценното е, че е подходящ както за възрастни, така и за деца.