През зимата се срещат много вируси, които могат да разклатят здравето ни, ако не приемаме определени микроелементи. Болестотворните микроорганизми са навсякъде – в градския транспорт, метрото, офиса, в театъра... Колкото и да слагаме предпазни маски, ние не сме на 100% защитени от тях.

Витамин С играе важна роля в поддържане работата на имунната система, която атакуват именно бацилите. Той е необходим за изграждане на костната структура, тъканите и зъбите, за усвояване на желязото, за производство на определени хормони и други. И тъй като организмът ни не го произвежда, се налага да си го набавим чрез храна или медикаменти.

В студа е особено важно да взимаме профилактично витамин С, за да не се разболяваме. Препоръчителната дневна доза за възрастни мъже е 90 милиграма, докато за жените – 75.

По кои признаци да познаете, че имате недостиг на витамин С?

Чуплива коса

Витаминът е необходим за производството на колаген, който осигурява еластичността на косъма, грижи се за структурата на ноктите и кожата. Когато количеството му в тялото намалява, косата става по-чуплива и се накъсва.

Суха кожа

Идеалният начин да предотвратите прекомерното изсушаване на косата е като пиете витамин С. Той подпомага производството на себум (естествени масла в скалпа на главата) и осигурява защитен маслен слой за кожата, който задържа влагата. Ако косата ви е суха и усещате сърбеж в скалпа, то вие се нуждаете от витамина.

Загрубяване на кожата

Дефицитът на витамин С може да направи кожата по-груба и пипайки някакви тъкани, тя направо драска и се закача за тях. Нарича се още пилешка кожа.

Болезнени венци

Болка и кръв от венците след миене също е признак за недостатъчно количество на витамина. Той е необходим за по-плътното прилепване на венеца към зъбите, от съществено значение е за производството на колаген, който изгражда тъканите в тях.

Възпаление в тялото

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага на тялото ни да се справи с възпалението. А то причинява болки в ставите, главоболие, отпадналост.

Силна умора

Липсата на витамин С може да ви накара да се чувствате уморени още след като се събудите. Освен това води до лесно раздразнение. Те са един от най-ранните признаци за недостиг.

Трудно зарастване на рани

Заради пониженото ниво на колаген в тялото, продиктувано от липсата на витамин С, раните заздравяват по-бавно и трудно. Затова при по-възрастните хора, чиято кожа отдавна не е така еластична, се наблюдава този проблем.

Четете още:

За по-здрава имунна система: Цитруси, джинджифил и чесън

Мед и джинджифил гонят вирусите

4 чая, които намаляват възпалението в тялото