IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядки, които да включите в менюто си тази зима

7 декември 2018 15 10

Ето пет, пълни с полезни мазнини

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Храненето през зимата трябва да е пълноценно, за да може на организма да не му липсва нищо и да има достатъчно сила, за да се пребори с вирусите. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци, както и различни ядки, е особено важна за нормалното функциониране на тялото.

Всеки знае, че цитрусите, например, съдържат витамини и минерали, които помагат на имунната система през този сезон. Но кои ядки да предпочетем сред голямото разнообразие на пазара?

В магазините се продават различни миксове от ядки и сушени плодове. Ето няколко съвета какво да си купите, за да бъдете здрави:

1. Бадеми

Те са източник на ненаситени мазнини и висококачествен растителен протеин, витамин Е, фибри, минерали и полифенолни компоненти. Препоръчително е да ядете повече сурови бадеми, като предварително ги накиснете във вода. В обвивката им има танини, които насърчават абсорбацията на полезните вещества в тях.

2. Орехи

Скъпа, но изключително важна за мозъка ядка. Доказано е, че веществата в орехите подобряват нивото на холестерола в кръвта. В тях има омега-3 мастни киселини, витамините А, Е и В, йод, мед и манган. Също като бадемите, орехите могат да се киснат предварително във вода или консумират директно.

4 вреди от прекалената консумация на орехи

3. Шамфъстък

Нуждаете се от повече антиоксиданти през зимата? Набавете си ги чрез тези ядки. Доказано е, че те подобряват работата на имунната система, предпазват сърцето и подобряват храносмилането. За съжаление, по-голяма част от магазините продават шамфъстъка добре осолен, а солта не е от най-полезните за здравето.

4. Кашу

Друг вид ядка, в която има голямо количество омега-3 мастни киселини. Смята се, че в 100 г кашу има 18 г протеини, 292 мг магнезий, 660 мг калий, 20 мг селен, 593 мг фосфор, 2,2. мг желязо, още натрий и цинк в по-малки количества. Тези вещества подсилват организма през зимата, подобряват функцията на мозъка и се грижат за качеството на съня.

5. Лешници

Те са източник на антиоксиданти, полезни мазнини, витамин Е и минерали като магнезий. Тези вещества намаляват кръвното налягане и възпалението в тялото.

Отслабване с овесени ядки – диета за 7 дни

Кога тялото ви се нуждае от селен?

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари