IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захарта променя човешката микрофлора

19 декември 2018 09 50

Учени доказаха, че от нея се пълнее

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Захарта променя микрофлората в човешкия организъм. Това установиха учени от Йейлския университет, с което доказаха, че от прекомерната ѝ консумация се напълнява.

Сладкият продукт блокира активността на белтъка, който е необходим за размножаването на чревната микрофлора в човешкия организъм, показва проучването на американците.

Чревната микрофлора играе ключова роля за човешкото здраве, а нейният състав се определя от хранителния режим.

До момента се смяташе, че извличането на въглехидратите се извършва само в тънките черва, като по този начин захарта никога не достига до дебелото черво. Според учените обаче, тя оказва негативно влияние на микрофлората и променя състава ѝ.

Данните от проучването са на животни, които са били на специален хранителен режим – с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. Изследователите наблюдавали количеството на полезни бактерии в организма на опитни мишки, като фокусът бил върху Bacteroides thetaiotamicron.

Според доклада на екипа, захарозата, състояща се от глюкоза и фруктоза, блокира производството на белтъка Roc /Regulator of colonization/, който е необходим за регулирането на колониите бактерии.

Резултатите от проучването само затвърждават тезата, че захарта е вредна за организма и може да доведе до различни здравословни проблеми.

Четете още:

Защо дебелеем, когато имаме сериозна връзка?

Храните, които всяка зодия да избягва

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари