IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съхранение на стволови клетки в България – нещата, които трябва да знаем

20 декември 2018 09 30

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Раждането на дете носи със себе си най-приятните емоции и чувства, но и изправяне пред нови изпитания и избори, поемане на нови отговорности. Една от най-актуалните теми и важен избор, който трябва да вземат всички бъдещи родители, е дали да съхранят стволови клетки на своето дете. Взимането на такова решение не е маловажно, затова решихме да съберем в един материал някои от най-важните неща, които трябва да знаете за стволовите клетки и тяхното съхранение.

Стволовите клетки получават своето име заради функцията, която извършват – от тях произлизат всички видове клетки в нашия организъм – подобно на ствол на дърво, от който се разклоняват клетките. Те имат възможността да се размножават и развиват в различни видове клетки и тъкани в нашето тяло. Това ги прави изключително ценни и важни за съвременната медицина и нейното развитие – вярва се, че те са ключът за пътя към лечение на много нелечими до момента заболявания. Общият брой на диагнозите, които се лекуват и повлияват успешно от терапия със стволови клетки, достига до около 500. Сред тях са различни видове левкемии, анемии, лимфоми, тумори на костния мозък и други. Важно е обаче да споменем, че терапията със стволови клетки не е панацея и не трябва да се приема като безусловно решение. Клетките не се използват безрезервно и на всяка цена, а единствено след оценка на ползите и рисковете от медицински специалисти за индивидуалния случай. Науката и медицината обаче не спират да се развиват в тази посока и са поставили терапията и лечението със стволови клетки като един от главните си фокуси в последните години, а и за обозримото бъдеще. За това говорят и големият брой клинични проучвания или лечения в експериментална фаза, които се извършват в момента.

Защо се препоръчва съхранението на стволови клетки?

Съхраняването на клетки се приема като застраховка за бъдещето на семейството. Те се извличат непосредствено след раждането на бебето в процедура, която е напълно безопасна и безболезнена и за майката, и за детето. След това се обработват и съхраняват в специални условия, които запазват лечебните им свойства, за период от минимум 20 години. По време на този период по желание на родителите може да се направи тест за виталност. Той проверява годността на стволовите клетки и не се заплаща допълнително. Тези 20 години на съхранение са достатъчно дълъг период за следващ голям скок или откритие на медицината, което ги превръща и в толкова важни за получаване на надежда за бъдещето. Друг плюс е, че клетките могат да бъдат използвани не само от детето, но и от други членове на семейството. С тях съвместимостта е от 25% до 100%, което ги превръща в една евентуална застраховка за бъдещето на цялото семейство.

Изключително важни за запазването на техните лечебни свойства и виталност са начинът, по който се извършва процедурата, и апаратурата, която се използва. Една от българските тъканни банки – „Селена Целс“ споделя, че времето, което отнема извършването на цялостната процедура по взимане, обработка и съхранение, също е от най-значимите фактори. С всеки изминал час броят на жизнените стволови клетки намалява. Всяка минута, прекарана в допълнителни процедури или ненужни рискове, намалява броя на живите стволови клетки, които могат да бъдат съхранени, което е от съществено значение, защото за една евентуална трансплантация са нужни единствено живи клетки, запазили своята виталност. От „Селена Целс“ споделят, че извършват цялата процедура в рамките на 6 часа и по този начин съхраняват до 99% живи стволови клетки. Една от причините, които посочват за това, е, че са изцяло базирани в България. Всъщност все повече са семействата, които избират да се доверят на българска компания.

Как да изберем тъканна банка за съхранение на нашите стволови клетки?

Тъканните банки, които оперират на територията на страната ни, са 11 на брой. 5 от тях са български, а останалите са собственост на чуждестранни компании. Пациентите се доверяват на добрата репутация, опита и експертизата, професионалното, но и лично отношение. Повечето банки предлагат доста сходни условия, поне на пръв поглед, което прави избора за семействата по-труден. Затова и все по-голямо внимание се обръща не само на репутацията и експертизата, но и на отношението и „разликата“ в условията. Все повече пациенти търсят професионалното, но и лично и открито отношение. Все повече пациенти избират и българските компании на пазара с вероятна причина за това са адаптираните условия за българския пазар. От „Селена Целс“ например споделят, че това, че оперират изцяло в България, им носи много позитиви. Те посочват, че това е една от причините да могат да предложат толкова добри условия, както и да бъдат по-близко до своите пациенти за консултации, дискусии, въпроси и отговори. Взимането на информиран избор обаче е от съществено значение – затова винаги четете, проучвайте, питайте, изяснете всичко неясно и чак тогава вземете решение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Марина Минчева ( преди 4 години )
Поздравления за интересната статия. Само ще ви помоля , когато вземате мнение да не е от компания със съмнително реноме като Селена Целс. Не може да дава мнение някой ,който е подвел своите клиенти че е акредитиран и после е забравил !!!Успех .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар