IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглят и от България вредни гръдни импланти

21 декември 2018 13 00

Могат ли да причинят рак?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Може ли силиконът в гърдите да причини рак? Това се запитаха хиляди жени по света след като излезе новината, че изтеглят от пазара определен вид гръдни импланти, които са вредни за притежателките им. Информацията за опасността на въпросните изделия, които са употребявани широко и в България, бе потвърдена от Испанската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия (SECPRE).

Гръдните импланти и тъканни експандери с текстурирана (грапава) повърхност (Microcell и Biocell), произвеждани от компанията Allergan, са спрени от употреба, защото не са подновени сертификатите им за съответствие, които показват дали отговарят на изискванията за безопасност.

Фирмата производител на въпросните изделия е обявила, че ще изтегли имплантите от пазара в Европа, въпреки че това не се основава на научни доказателства.

Освен в Испания, лекарите във Франция препоръчаха замяната на текстурирани импланти с гладки още през ноември.

Според резултатите от австралийско проучване, цитирано от Американската асоциация на естетичните пластични хирурзи, имплантите могат да причинят рядък вид рак. Рискът може да бъде обяснен със степента на текстурираност (грапавост) на имплантите. Колкото по-голяма е тя, толкова по-висока е вероятността от развитие на коварната болест.

Текущ риск в различните класове:

Клас 1 (изцяло гладки) – 0;

Клас 2 (с текстуризация тип Microtexture, Siltex и други) – 1: 82 000;

Клас 3 (с текстуризация тип Macrotexture, Biocell и други) – 1: 3200;

Клас 4 (с полиуретаново покритие) – 1:2800.

„През последните няколко години на всички престижни световни форуми на пластичните хирурзи се дискутира темата за възможната връзка между текстурираните импланти и рядък вид рак – анапластичния едроклетъчен лимфом“, коментира д-р Йордан Йорданов.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е получила общо 414 доклада за редкия вид рак до март 2018 г. В тях има детайлна информация за имплантите, като 9 случая са завършили със смърт.

Имплант-свързаният анапластичен едроклетъчен лимфом е рядък вид рак. Ако бъде открит навреме, той е лечим, но в напреднал стадий може да се наложи химио- или лъчетерапия.

Четете още:

Силиконът в гърдите крие риск от рак на кожата

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари