IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се възстановим след преяждането по празниците?

27 декември 2018 12 40

Проф. Байкова със съвети за храненето

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

По празниците и най-праведните преяждат, а понякога и не малко пийват. Как да се възстанови организмът ни след този шок?

„Организмът иска да бъде подложен на разтоварване. В началото с леки храни, а после по-осезаемо разтоварване. Въпреки препоръките на специалистите преди празниците, хората подлагат на стрес организма си. Психологически, домакинята трябва тактично да сервира и отсервира своите кулинарни произведения през известен интервал.

Преяждането се усеща 15 минути след поглъщането на храната. Затова човек трябва да става от масата съвсем леко гладен“, препоръча експертът по здравословно хранене проф. Донка Байкова в „България сутрин“.

„Хубаво е да се сервира както в големите изискани ресторанти, където дори едно 7-степенно меню се разделя на части. Но очите на хората са по-гладни от стомасите им. Трябва да се ядат храни с фибри след подобно преяждане, много течности и антиоксиданти.

Детоксикацията на организма е също толкова наложителна след тежки сесии на поглъщане на алкохол“, отбеляза още тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари