IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За любителите на виното: С кои храни да го комбинирате?

31 декември 2018 07 00

За къде сме без него по празниците?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Виното заема почетно място на трапезата ни през зимния сезон. Особено по празниците, много хора предпочитат да пият този вид алкохол, защото върви с много от гозбите на трапезата.

Бъдни вечер и Коледа минаха, но предстои посрещането на новата година, както и няколко имени дни, които са повод за шумни събирания и наздравици. Ако искате да изненадате гостите си приятно, вижте с кои храни може да съчетаете бялото и червеното вино най-добре:

Сирене

Класическа комбинация, любима на много българи. С повод или без, на масата винаги има бяло саламурено сирене, нарязано на парчета и поръсено с малко олио и червен пипер. Той е идеалното мезе както за бяло, така и за червено вино. В зависимост от това какви текстури и аромати предпочитате, може да нарежете и някои „по-засукани“ сирена – например синьо, гауда, ементал, чедър, рокфор и други.

Маслини

Друга приятна комбинация. Много хора обичат да похапват салата от черни маслини с лук, пийвайки бяло или червено вино. Има най-различни видове маслини, но най-добре е да подберете бяло, ако имате на трапезата зрели зелени, както и червено за черни маслини.

Ядки

Първото нещо, което ще си поръчате, ако сте на заведение и пиете алкохол, са ядките. Те вървят както с вино, така и с ракия. Но ако ги разгледаме по-обстойно, кашуто и шамфъстъците са най-подходящи за по-сладките вина. Орехите, например, отиват на червените вина, докато бадемите не са за препоръчване нито за него, нито за бялото. Те се комбинират по-скоро със шампанското.

Хумус

Разядката от Близкия изток върви с препечен хляб и червено вино. Ако в хумуса има чесън, той може да се съчетае с бяло сладко или сухо вино.

Италианска храна

Виното е основен приятел на италианската кухня. Когато говорим за нея, не си мислете че ще става дума за пица, а по-скоро за прошуто с пъпеш, салам с моцарела или фокача с босилек и риган. Ако обичате салати, направете си „Капрезе“ и си купете любимото вино.

Тъмен шоколад

Той съдържа по-голямо количество какао и е мощен афродизиак. Горчивият му вкус „гали“ сетивата, понижава кръвното налягане и холестерола. Заедно с червеното вино, черният шоколад повишава либидото и настроението.

Учени: Чаша вино на ден гони болестите

5 начина, по които алкохолът ви променя

Без митове за алкохола: Няма здравословна доза!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари