През зимата организмът се нуждае от допълнително подсилване, за да устои на вирусите. Червеното цвекло е един от зеленчуците, с които ще държите бацилите настрана, ако го консумирате по-често.
Варено или прясно, то е пълно с минерали като калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Освен това съдържа витамините от група А, В, С, както и фолиева киселина. Голямото количество фитохимикали като каротеноиди, аскорбинова киселина (витамин С), флавоноиди и фенолна киселина, прави цвеклото мощен антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства.
Tialoto.bg подбра най-големите ползи от консумацията на зеленчука. Ето кои са те:
1. Предпазва от свободните радикали
Червеното цвекло намалява отрицателното действие на свободните радикали в тялото. Те се произвеждат под въздействието на различни фактори като стрес, рязко подлагане на диети, напрежение, токсини в околната среда и други. Голямото количество антиоксиданти предотвратяват увреждането на клетките от свободните радикали, които понякога са причина за появата на рак, артрит и алцхаймер.
2. Понижава кръвното налягане
Пиенето на сок от червено цвекло се препоръчва на хора, които имат високо кръвно. Проучване показва, че около 500 мл сок от зеленчука може да намали кръвното до три часа. Това се дължи на нитратите в цвеклото, които се превръщат в азотен оксид попадайки в тялото, което спомага за разширяването на кръвоносните съдове.
3. Подобрява работата на мозъка
Ако се храните със зеленчуци като червеното цвекло, в които има голямо количество минерали и витамини, ще засилите работата на мозъка, най-вече когнитивната функция.
4. Зарежда с енергия
Сокът от червено цвекло дава сила на много спортисти. Според проучване, в което участват колоездачи на дълги разстояния, 500 мл пресен сок от зеленчука може да подобри тяхното представяне с до 3%.
5. Предпазва черния дроб
Този орган се бори с токсините, които човек приема чрез различни храни или околната среда. Умерената консумация на червено цвекло поддържа нормалната функция на черния дроб, за което спомагат най-вече антиоксидантните му свойства, които пречистват.
Ако решите да си направите сок от зеленчука, не започвайте с голяма доза, защото може да получите гадене, замайване и стомашен дискомфорт. По-добре е в началото да изпиете 50 мл или да го смесите със сок от някой плод или друг зеленчук.














Иновации без граници: Науката среща бизнеса в България
KristinSax разкрива красотата на инструменталната музика в "Частица от теб"
Конкурсът "Маргарита Арнаудова" отново събира млади хореографи
Драгомир Петров срещу мароканец на SENSHI 29: Целта е да съм добър пример за младите
На Земята започнаха силни магнитни бури
Две мощни светкавици удариха повърхността на Луната
Гигантска ударна вълна се разпространява през Млечния път
Опасна ли е за Земята черната дупка Gaia BH1
Нейтън Бендон влиза в битка за респект и слава на SENSHI 29
Левски трепери: ЦСКА се намира в най-добрата си форма
Фондация „Григор Димитров“ стартира национална програма „Образование за здраве“
Ламин Ямал разкри бъдещето си в Барса
Задължителни ястия за Архангеловден
От хип-хоп клубовете в Харлем до подиумите на Висшата мода – историята на streetwear стила
Гледайте Made in EU с участието на Герасим Георгиев – Геро и Иван Бърнев от 21 ноември в кината
Изберете магическо кълбо и вижте какво ви очаква
Когнитивно-комуникативни нарушения: Скритите предизвикателства след травма на мозъка
Как да се справим със запека по време на бременност?
Уреаплазмена инфекция – една от причините за безплодие
Конференция: 15 години заедно за по-добър живот на хората с ревматологични заболявания
Остави коментар