IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи от консумацията на цвекло

26 януари 2019 06 00

Витамини и антиоксиданти в едно

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През зимата организмът се нуждае от допълнително подсилване, за да устои на вирусите. Червеното цвекло е един от зеленчуците, с които ще държите бацилите настрана, ако го консумирате по-често.
Варено или прясно, то е пълно с минерали като калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Освен това съдържа витамините от група А, В, С, както и фолиева киселина. Голямото количество фитохимикали като каротеноиди, аскорбинова киселина (витамин С), флавоноиди и фенолна киселина, прави цвеклото мощен антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства.

Tialoto.bg подбра най-големите ползи от консумацията на зеленчука. Ето кои са те:

1. Предпазва от свободните радикали

Червеното цвекло намалява отрицателното действие на свободните радикали в тялото. Те се произвеждат под въздействието на различни фактори като стрес, рязко подлагане на диети, напрежение, токсини в околната среда и други. Голямото количество антиоксиданти предотвратяват увреждането на клетките от свободните радикали, които понякога са причина за появата на рак, артрит и алцхаймер.

2. Понижава кръвното налягане

Пиенето на сок от червено цвекло се препоръчва на хора, които имат високо кръвно. Проучване показва, че около 500 мл сок от зеленчука може да намали кръвното до три часа. Това се дължи на нитратите в цвеклото, които се превръщат в азотен оксид попадайки в тялото, което спомага за разширяването на кръвоносните съдове.

3. Подобрява работата на мозъка

Ако се храните със зеленчуци като червеното цвекло, в които има голямо количество минерали и витамини, ще засилите работата на мозъка, най-вече когнитивната функция.

4. Зарежда с енергия

Сокът от червено цвекло дава сила на много спортисти. Според проучване, в което участват колоездачи на дълги разстояния, 500 мл пресен сок от зеленчука може да подобри тяхното представяне с до 3%.

5. Предпазва черния дроб

Този орган се бори с токсините, които човек приема чрез различни храни или околната среда. Умерената консумация на червено цвекло поддържа нормалната функция на черния дроб, за което спомагат най-вече антиоксидантните му свойства, които пречистват.

Ако решите да си направите сок от зеленчука, не започвайте с голяма доза, защото може да получите гадене, замайване и стомашен дискомфорт. По-добре е в началото да изпиете 50 мл или да го смесите със сок от някой плод или друг зеленчук.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари