IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да свалите килограми: Нездравословната храна – миришете я!

24 януари 2019 09 50

Учени обясняват, че мозъкът не разграничава сензорното удоволствие

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Хората, които искат да свалят част от теглото си могат да го направят като не ядат нездравословната храна, която стимулира апетита им, а просто я миришат. Оказва се, че ако човек мирише за две минути любимата храна, то това може да „нахрани“ мозъка му.

Според учени от университета на Флорида това е така, защото мозъкът не разграничава източника на сензорното удоволствие, пише Daily Mail.

Специалистите изследват въздействието на аромати на храни – ягоди, ябълки, бисквити, пица, върху хора, за да видят как се отразяват на апетита им. Резултатите им показват, че изложените на миризми на нездравословни храни за по-малко от 30 секунди, по-често отстъпват пред изкушението.

Ако миризмата обаче се задържи поне за две минути, желанието им отминава и предпочитат плод.

Експериментите са направени с десетки тийнейджъри в училищен стол и супермаркет и потвърдени лабораторно.

Предишно изследване показа, че само полъх на пържена храна от ресторант за бързо хранене може да накара човек да си купи пица или бургер. Според учените от университета на Флорида обаче, ако човек издържи на изкушението само две минути, може да не се изкуши.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари