IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прегръдките лекуват – ето 5 причини

22 януари 2019 12 40

Трябват ни поне по 10 на ден

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Колко често гушкате близките си? Ако понякога ви се прииска да прегърнете някой просто така, не се срамувайте да го направите, защото самото действие помага както на вас, така и на другия.

Според британски учени, прегръдките лекуват. Те подобряват настроението, карат хората да се усмихнат и повишават нивото на хормоните на щастието в тялото.

Ето 5 причини, поради които да давате прегръдка по-често:

1. По-малко стрес

Гушкането намалява стреса. Когато някой е тъжен, има личен проблем или е изнервен от определени обстоятелства, му трябват само няколко прегръдки, за да се освободи от напрежението.

Твърдението доказва едно проучване, включващо 20 хетеросексуални двойки. На мъжете се пуска електрошок, след което жените им ги прегръщат. Данните сочат, че представителите на силния пол се чувстват много по-приятно гушкайки близкия си човек.

2. По-малък шанс от разболяване

Когато човек е стресиран, част от процесите в тялото се забавят и някои клетки се увреждат. Ефектът на понижаване на стреса също така ви предпазва и от болести.

Проучване, в което участвали 400 възрастни, доказва, че прегръщането може да намали шансовете за разболяване. Много малка част от хората, които са били подкрепени от близки и приятели по този начин, са били болни, докато по-големият процент е при онези, които въобще не са гушкани.

3. По-здраво сърце

Прегръдките се грижат за сърцето. Доказва го проучване с две групи от по 100 човека. При първата двойките са били по-романтично настроени – държали са се за ръце и са се прегръщали за по 20 секунди. Докато при втората хората стоели на тишина за около 10 минути, без да се прегръщат. Резултатите показват, че първите участници имат по-добър сърдечен ритъм и нормално кръвно налягане в сравнение с вторите.

4. По-малко болка в тялото

Има хора, които са с много силно и неприятно главоболие, което не минава с медикаменти, камо ли с прегръдки. Но понякога този жест върши работа. Според някои теории, самото докосване при гушкане действа успокояващо и намалява болката в областта на челото.

5. Подобряване на комуникацията

Общуването с хората не е само вербално. Прегръдката определено сближава. Когато прегърнете някого, вие можете да му покажете много неща – че го харесвате, че го подкрепяте, че държите на него...

От колко прегръдки се нуждаем?

Много родители имат нещо като игра с децата си – карат ги да им дават прегръдки, за да имат достатъчно за деня. Според семейния терапевт Вирджиния Сатир, малчуганите се нуждаят поне от 8 прегръдки, докато възрастните от поне 10-12, за да имат добро настроение и да се чувстват комфортно през деня.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари