Хората, които имат високо кръвно налягане, могат да ядат гъби шийтаке, за да го понижат. Това препоръчват британски специалисти.

Във въпросните гъби се съдържа химикала еритаденин. Той има способността да блокира активността на ензим със съдосвиващо действие. А когато съдовете се свиват, налягането на кръвта, която преминава през тях, се увеличава. Това води до повишаване на кръвното, обяснява диетологът Джулиет Келоу.

Гъбите шийтаке блокират ангиотензина – конвертиращия ензим (ACE) по подобен начин на АСЕ инхибиторите – клас лекарства срещу високо кръвно налягане, коментира от своя страна д-р Сара Бруър. И уточнява, че и други видове гъби съдържат ценното вещество еритаденин, но количеството му е доста по-малко. Такива са кладница, зимна припънка (енокитаке) и обикновена манатарка.

Магнезият и калият в гъбите допринасят за понижаване на кръвното, обясняват специалистите. Други полезни вещества, открити в растението, са аминокиселини и витамините B1, B2, B12, С, както и D, който трудно може да си набавим през зимния сезон заради липсата на достатъчно слънчева светлина.

Гъбите шийтаке не са от най-популярните и това ги прави по-скъпи от останалите. Смята се, че на ден трябва да се приемат от 6 до 16 грама сушена гъба.

Газираните напитки вредят и на бъбреците

Ути Бъчваров и Коцето Калки за плодовете, месото и „планетарната“ диета

Консумацията на мляко предпазва сърцето