Намираме се в сезона на вирусите. В много градове от страната вече има грипна епидемия. Ако сме в досег с болни, вероятността да се заразим е голяма. Много често при такива здравословни проблеми се изписват антибиотици. Те неминуемо разрушават чревната флора, затова болните трябва да приемат и пробиотик.
Пробиотиците имат за цел да подобрят стомашното здраве. Те подобряват работата на имунната система, помагат при храносмилателни разстройства, успокояват симптомите на лактозна интолерантност, както и раздразненото дебело черво.
Ако сте здрави и искате да се предпазите от грип, може да приемате повече плодове и зеленчуци, както и храни с които ще си набавите необходимите полезни бактерии.
Ето 5 натурални пробиотика, които всеки има в своя хладилник:
1. Кисело мляко
Българското кисело мляко съдържа бактерията Лактобацилус. Доказано е, че тя има имуномоделираща активност, тоест подсилва имунната система и предпазва тялото от вируси. Консумацията на кисело мляко подобрява чревната флора. Няколко независими проучвания показват още, че натуралните пробиотици, открити в животинския продукт, играят основна роля в потискането на туморните процеси.
2. Сирене
То се прави от мляко, което както казахме, е пълно с лактобацили. Хората, които похапват истинско твърдо сирене, могат да повишат количеството на пробиотици в стомаха. В него има още линолова киселина и биоактивни пептиди, които също са полезни за здравето на храносмилателната система. Препоръчват се сирената гауда, грюйер, чедър и проволоне, които са пълни с добрите бактерии.
3. Кефир
Името на ферментиралата напитка, която наподобява прясното мляко, има турски произход и означава удоволствие или хубаво чувство. Независими проучвания доказват, че кефирът има антимикробни, антитуморни и имуномодулиращи свойства. Гъбата се използва от години за облекчаване на стомашни смущения. Смята се, че е отлично средство за заместване на прясното мляко при хора с лактозна непоносимост. Дрождите и полезните бактерии в кефира балансират чревната флора и намаляват чувството за глад.
4. Ябълков оцет
Ако не обичате да подправяте салатите си с него, започнете да го използвате по-често. Ябълковият оцет се получава при ферментация, при която в течността се развиват много полезни за стомаха бактерии. В него има провитамин А, който се смята за силен антиоксидант. Освен това пектинът, съдържащ се в ябълките, успокоява лигавицата на стомаха като създава защитен слой. Топла вода с лъжица ябълков оцет и малко мед може да се пие при раздразнен стомах, гастрит или просто профилактично.
5. Ферментирали храни в саламура
За да се заредите с естествени пробиотици, яжте повече туршии. Зеленчуците, които са ферментирали в специална саламура, също съдържат лактобацили, които се грижат за стомашното здраве. Според някои лекари, не само киселите краставички, а и сокът, в който са били (ако са домашни), е полезен за чревната флора.