IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 натурални пробиотика, които да приемате

27 януари 2019 06 00

За по-здрав стомах и имунна система

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Намираме се в сезона на вирусите. В много градове от страната вече има грипна епидемия. Ако сме в досег с болни, вероятността да се заразим е голяма. Много често при такива здравословни проблеми се изписват антибиотици. Те неминуемо разрушават чревната флора, затова болните трябва да приемат и пробиотик.

Пробиотиците имат за цел да подобрят стомашното здраве. Те подобряват работата на имунната система, помагат при храносмилателни разстройства, успокояват симптомите на лактозна интолерантност, както и раздразненото дебело черво.

Ако сте здрави и искате да се предпазите от грип, може да приемате повече плодове и зеленчуци, както и храни с които ще си набавите необходимите полезни бактерии.

Ето 5 натурални пробиотика, които всеки има в своя хладилник:

1. Кисело мляко

Българското кисело мляко съдържа бактерията Лактобацилус. Доказано е, че тя има имуномоделираща активност, тоест подсилва имунната система и предпазва тялото от вируси. Консумацията на кисело мляко подобрява чревната флора. Няколко независими проучвания показват още, че натуралните пробиотици, открити в животинския продукт, играят основна роля в потискането на туморните процеси.

2. Сирене

То се прави от мляко, което както казахме, е пълно с лактобацили. Хората, които похапват истинско твърдо сирене, могат да повишат количеството на пробиотици в стомаха. В него има още линолова киселина и биоактивни пептиди, които също са полезни за здравето на храносмилателната система. Препоръчват се сирената гауда, грюйер, чедър и проволоне, които са пълни с добрите бактерии.

3. Кефир

Името на ферментиралата напитка, която наподобява прясното мляко, има турски произход и означава удоволствие или хубаво чувство. Независими проучвания доказват, че кефирът има антимикробни, антитуморни и имуномодулиращи свойства. Гъбата се използва от години за облекчаване на стомашни смущения. Смята се, че е отлично средство за заместване на прясното мляко при хора с лактозна непоносимост. Дрождите и полезните бактерии в кефира балансират чревната флора и намаляват чувството за глад.

4. Ябълков оцет

Ако не обичате да подправяте салатите си с него, започнете да го използвате по-често. Ябълковият оцет се получава при ферментация, при която в течността се развиват много полезни за стомаха бактерии. В него има провитамин А, който се смята за силен антиоксидант. Освен това пектинът, съдържащ се в ябълките, успокоява лигавицата на стомаха като създава защитен слой. Топла вода с лъжица ябълков оцет и малко мед може да се пие при раздразнен стомах, гастрит или просто профилактично.

5. Ферментирали храни в саламура

За да се заредите с естествени пробиотици, яжте повече туршии. Зеленчуците, които са ферментирали в специална саламура, също съдържат лактобацили, които се грижат за стомашното здраве. Според някои лекари, не само киселите краставички, а и сокът, в който са били (ако са домашни), е полезен за чревната флора.

5 натурални средства за топене на килограми

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари