IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекар: Чувствате ли се зле – останете си вкъщи

30 януари 2019 12 50

Как да се предпазите от грипа?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Когато човек се почувства зле, кашля и има температура, не бива да ходи на работа, а задължително да си остане вкъщи. Грипът не е за подценяване, всеки, който не го направи, разпространява заразата. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Татяна Червенякова, директор на Инфекциозна болница – София. Тя даде съвети как да се предпазим от разболяване.

„За медицинските специалисти няма изненада – нито по отношение на заболеваемостта, нито по отношение на циркулиращите вируси, които са заложени във ваксината за профилактика“, обясни специалистът.

Лекарят припомни, че в момента заболелите в страната са около 142 хил. Размерът е по-голям в сравнение с миналата или по-миналата година, когато е имало само повишена сезонна заболеваемост.

В момента циркулират основно два вируса, които са от подтип А. По-малко е наличието на грип тип В, който доминираше през предишните години, уточни д-р Червенякова.

„Грипът протича с изключително широко разпространение, защото всички ние дишаме. Ние можем да си мием ръцете, можем да се предпазим от някои инфекции, но не можем да спрем да дишаме, тоест неговото разпространение е много бързо“, коментира още тя.

По думите на медика, основната причина за по-големият брой заболели в момента е това, че хората нямат навика да се ваксинират.

„Няма ясна визия за отделните членове от обществото, че те могат да се профилактират с ваксина... Грипът е сериозно заболяване, особено за определени групи като хората над 60 години, хората с хронични заболявания“, посочи директорът на Инфекциозна болница – София.

Четете още:

4 начина, по които предавате бацили на околните

Ментов чай – успокоява и повишава имунитета

Д-р Угринова: Грипът не се лекува с антибиотици

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари