IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тай чи – медитация и движение в едно

4 февруари 2019 06 30

Кои са предимствата?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Медитацията е сигурен начин за постигане на баланс между духа и тялото. Ако харесвате практиката, но се нуждаете от движение, запишете се на тай чи. Древното китайско изкуство ги съчетава в едно и оказва благоприятен ефект върху физиката и психиката.

Практикуването на тай чи през зимата помага на по-заетите хора да се освободят от напрежението, да намалят неприятното чувство на умора и да повишат гъвкавостта на тялото. Освен това древното изкуство помага за концентрацията.

Кои са предимствата на древния метод?

Облекчава депресията

Известно е, че Тай чи намалява хормоните на стреса и допринася за балансиране на нивото на невротрансмитерите, които могат да облекчат симптомите на депресия. Само 1 час тай чи е нужен за подобряване на настроението и елиминиране на мрачните мисли поне за малко.

По-голяма гъвкавост

Една от основните причини някои хора да практикуват бойното изкуство, е да подобрят гъвкавостта на тялото. Особено през зимата, някои стават по-лениви и отпуснати, затова се нуждаят от раздвижване. Контролираните движения на тай чи и усилването на мускулната сила помагат на хората да постигнат тази цел доста лесно.

Контрол над диабета

Древното китайско изкуство благоприятства за увеличаване на метаболитната активност. Така се подобрява кръвообращението. Ето защо тай чи е препоръчително при диабетици.

Намалява болката при артрит

Чрез подобряване на гъвкавостта, притока на кръв и вливането на сила в организма, бойното изкуство може да помогне за намаляване на симптомите на артрит и болки в ставите. Разбира се, тези резултати са налице при редовно практикуване.

За по-добра мускулна сила

Някои упражнения при тай чи са доста по-трудни, отколкото някои хора вярват и изискват висок контрол над мускулите. След само няколко седмици редовна практика мускулите заякват.

Регулира кръвното налягане

Понижавайки нивата на стрес и спомагайки за балансиране функциите на сърдечносъдовата система, кръвното налягане се нормализира.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари