IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супичка, чай... Какво да приемате когато сте болни?

15 февруари 2019 12 40

Някои храни ще ви освежат

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Сезонът на вирусите продължава. Навсякъде около нас има кихащи и сополиви хора, които разпространяват бацили. Лекарите предупреждават, че при настинка и грип самолечението не е препоръчително.

Най-бързият вариант да се излекувате е като спазвате препоръките на лекуващия ви лекар – да си останете вкъщи и да взимате изписаните лекарства. Но освен това може да промените начина си на хранене, който е много важен. Има храни и напитки, които ще ви освежат и с които определено ще се почувствате по-добре. Ето някои от тях:

Билков чай

Различните видове чай, особено истинският, набран от вас в гората, а не на пакетчета, е най-полезен при боледуване. При висока температура, диария, повръщане и отпадналост течностите в тялото намаляват и се стига до дехидратация. Ето защо пиенето на много чай е полезно. По този начин много от бактериите, попаднали в организма, могат да излязат чрез урината. От друга страна много билки съдържат ценни елементи, които намаляват главоболието, облекчават болките в корема и гаденето.

Мента, мащерка, жълт кантарион, джинджифил, лайка, са чайовете, които се препоръчват при настинка. Те подсилват имунната система и намаляват възпалението в тялото.

Пилешка супа

Отлична храна при запушен нос, кашлица, болки в гърлото и отпадналост. Много хора не изпитват апетит когато са болни, но една топла пилешка супа може да им го възвърне.
При направата на супата пилешкото месо отделя аминокиселини, които ускоряват процеса на възстановяване. В нея се слагат и някои зеленчуци. Бульонът, който става от тях и пилешкото, притежава противовъзпалителни и имуноподобряващи свойства. Нещо друго – месото е богато на протеини, които дават сила.

Костен бульон

За някои хора, спазващи палео режим, той е основна част от храненето им. Той се прави с кокали на тревопасни животни (например свински и телешки), зеленчуци като моркови, целина, праз, лук, както и някои подправки. Всичко се сварява и след близо час се получава бульонът, който се прецежда. Пие се горещ – при боледуване или някои автоимунни заболявания, при които хората имат чревна непропускливост.

Бульoн се бори с възпалителните процеси в тялото и подобрява работата на червата.

Кокосова вода

Една от основните напитки, които трябва да пиете при дехидратация. Тя съдържа голямо количество калий и глюкоза, които възстановяват електролитния баланс в организма. В един кокосов орех има около 200 мл кокосова вода, която е богата още на магнезий, манган, витамин С и диетични фибри.

Към кокосовата вода може да се прибави сол, ако някой се нуждае от повече течности при силна диария или висока температура.

Овесени ядки

Храна, богата на протеини и въглехидрати, от която ще получите енергия за деня. Овесените ядки помагат и за подсилване на имунната система, която е твърде отслабнала при вируси и настинки. За това спомагат бета-глюканите и полизахаридите в тях, които активират имунните клетки.

Лекар: Чувствате ли се зле, останете си вкъщи

Ментов чай – успокоява и повишава имунитета

За по-здрава имунна система – цитруси, джинджифил и чесън

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари