IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да трупате мазнини около корема

7 март 2019 06 30

Източник: Dreamstime

Източник: Dreamstime

Затлъстяването в областта на корема е често срещан проблем както при жените, така и при мъжете. Смята се, че мазнините, натрупани в тази част на тялото са най-опасни.

Според лекарите, застоялият начин на живот е един от основните виновници за този здравословен проблем. Намалената физическа активност, лош режим на хранене, стрес, както и генетична унаследеност са най-големите рискови фактори.

Ако се чудите защо имате по-голямо коремче и „паласки“, ето няколко възможни причини:

1. Неподходящо хранене

Лошата диета е най-честата причина за увеличаването на мазнините около корема. Яденето на нездравословна храна намалява метаболизма и допринася за по-голям размер на талията. Рафинираните храни, белият хляб и други тестени изделия забавят храносмилателната система, което улеснява натрупването на маса. В допълнение, висококалоричната диета може директно да допринесе за увеличаване на мазнините, ако човек няма достатъчно физическа активност.

2. Липса на движение

Заседналият начин на живот е една от основните причини за наддаването на тегло. Упражненията всеки ден, макар и по-кратки, са съществен компонент в здравословния начин на живот и липсата им допринася за допълнителните мазнини около коремчето.

3. Стрес

Най-често срещаният фактор. Заради него ние се храним с най-различни вредни храни. Хората понякога искат да забравят за проблемите и се успокояват със сладко, но не осъзнават, че по този начин пълнеят по-бързо. Стресът кара тялото да секретира кортизол, който принуждава черния дроб да отделя излишната захар, от която тялото не се нуждае. Благодарение на нея се усеща глад, което води до прекомерна употреба на вредни храни и натрупване на мазнини.

4. Здравословни проблеми

Болестите на храносмилателния тракт, сърдечносъдовите заболявания, хормонален дисбаланс, могат да доведат до неприятното затлъстяване около корема. Понякога някои лекарства като стероиди, които се дават за лечение на специфични болести, също водят до задържане на мазнини в тази част на корема.

5. Генетично предразположение

Наследствеността може да е основен фактор за образуване на мазнини в горната част на корема. Много хора са наследили някои гени от своите баби и дядовци или родители. Ако те имат диабет, има голям шанс и вие да се разболеете.

Изгарянето на мазнините около корема не е толкова просто. В повечето случаи то изисква драстична промяна в начина на живот. Първото нещо, което може да направите, е да се консултирате със специалист, който да ви насочи какви изследвания да направите и какъв хранителен режим да започнете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари