IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина за справяне с паник атаки и тревожност

15 март 2019 15 30

Какво помага в трудните моменти?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Наскоро писахме че тревожните и паническите разстройства не са нещо срамно и как ние като общество трябва да сме по-отворени да разговаряме за този проблем. В статията имаше съвети за близки и приятели, говорихме за това как да се държат с уважение и как да подкрепят близък човек с такъв проблем. Но важното е, че ако вие страдате от паническо или тревожно разстройство, главната отговорност да се справите с този проблем е във вашите ръце. Ето и няколко съвета как да го направите.

Признайте си, че имате проблем

Често получавате силна тревога, която ви пречи да водите нормален начин на живот? Изпитвате усещания на силен страх, задух, сърцебиене и си мислите, че умирате? Това са типични симптоми на тревожно и паническо разстройство и те са доста чести сред младите хора. Ако забележите нещо подобно в себе си, не го подминавайте. Обърнете си внимание и се запитайте дали наистина това, което изпитвам е нормално или имам нужда от помощ.

Потърсете помощ

Запишете си час при психиатър и при психоаналитик. Изключително важно е, ако страдате от подобно заболяване, да потърсите адекватна помощ. Имайте предвид, че може да отнеме време да се постави правилна диагноза и да се предпише правилен метод на лечение. Психиатърът ще определи дали имате нужда от медикаменти за справяне с проблема или не. Той ще ви насочи в правилната посока и ще ви даде съвети, от медицинска гледна точка, как да се справите с проблема. Психологът ще ви помогне да опознаете себе си. С често посещение на психологична терапия вие ще придобиете разбиране за това кое причинява тази тревожност във вас и ще се научите на техники как да се справяте със съответния проблем.

Движете се

Във всеки случай тревожността и паническите атаки могат да бъдат поне до малко овладени със спорт. Изберете си занимание, което да ви раздвижи, да ви помогне да изразходите енергия и напрежение и в същото време да ви бъде забавно. Повечето психични заболявания се дължат на дисбаланс в мозъка. Когато спортувате и се движите, ендорфините и серотонинът в тялото ви се увеличават, което значително ще ви помогне да се чувствате по-добре.

Изпробвайте различни видове терапия

Както вече казахме, психотерапията е изключително важна при сериозни случаи на тревожност и паника. Но има и много други варианти, с които ние да облекчим положението си и да се почувстваме по-спокойни. Един от тях е да си водите дневник. Доста често паник атаките се получават от прекалено много натрупани емоции и стрес. Ежедневното писане може да ви помогне да се отърсите от тези емоции. Пишете какво чувствате всеки един ден и по този начин ще позволите на негативната емоция да излезе от вас. Други варианти са да пробвате арттерапия – изразяване на емоциите чрез изкуство, йога и медитация. Има толкова много изпитани методи, които могат да ви помогнат да се справяте с тревожността и паниката. Просто трябва да намерите кой най-много ви пасва на вас.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
И аз имах паник атаки и бях доста тревожна и започнах да ходя на психолог.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар