IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина, с които да се потите по-малко

14 март 2019 09 30

Пийте достатъчно вода

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Изпотяването е нормален процес, който се случва с нашето тяло. Но при всеки е различно – едни хора отделят много повече пот в сравнение с други. Това зависи от различни фактори като хранене, стрес, наднормено тегло, интензивни тренировки и други.

Въпреки че е полезно – потенето позволява на тялото да се охлади, то носи дискомфорт. Никой не обича да отиде на официално събитие с мокри петна под мишниците.

Много важно е всеки ден да пиете достатъчно течности, защото след потене тялото загубва голямо количество вода.

Според специалистите от Healthline, има няколко начина, с които да намалите изпотяването. Ето кои са те:

Избягвайте пикантни храни и топли напитки

Не е за препоръчване да се пият преди лягане, защото могат да повишат телесната температура и да доведат до изпотяване през нощта. Също така, консумацията на алкохол и други спиртни напитки може да повишат отделянето на пот. Прекаляването с алкохола може и да увеличи притока на кръв. От друга страна, кофеинът също стимулира потните жлези./

Използвайте антиперспирант

Лошото на потта е, че не само оставя жълти петна по дрехите, но и мирише неприятно. Но всъщност потните жлези не са виновни за това. Потта просто се смесва с бактериите, попаднали по кожата и по този начин се образува неприятният аромат. Излишно е да казваме, че е добре да си взимате душ всяка сутрин, след което да ползвате антиперспирант.

Според дерматолога Джесика Уайт, антиперспирантите са най-ефективни, когато се поставят на суха кожа. Също така, те може да се слагат преди сън, за да блокират свръхпроизводството на потните жлези.

Носете дрехи от естествени тъкани

Всички се потим. Някои от вас може би са забелязали, че когато носят дрехи от изкуствени материи, изпотяването им е по-обилно. По същия начин някои чорапи направо залепват за обувките в жегата. За да не се потите обилно, носете дрехи от памук, лен и коприна. И не се навличайте прекалено.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари