IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителните добавки: Кога да ги приемаме и кога е излишно?

29 март 2019 12 30

Някои от тях могат дори да доведат до здравословни проблеми

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Влизате в аптека, гледате телевизия и какви са рекламите, които ви бомбардират? Витамини и хранителни добавки. Подобрете съня си, засилете имунитета си, подпомагайте функцията на органите си. Но наистина ли са ни необходими всички тези допълнителни витамини, минерали и хранителни добавки под формата на хапчета?

Отговорът е чисто и просто не. Освен ако имате доказана липса на някой витамин или минерал. Когато взимате такива продукти, не подпомагате тялото си, а само си губите парите. Ето и малко статистика: 80% от европейците взимат някаква форма на хранителна добавка или витамини без да им е предписана от лекар и без да са си направили нужните изследвания. Истината е, че само около 10% от младите хора в Европа имат нужда да приемат добавки поради липсата на определени микронутриенти в тялото.

Откъде идва тази мания по витамини и хранителни добавки? Специалисти смятат, че идва от непрестанната ни нужда да подобряваме физическите си възможности и външния вид, които отново са повлияни от медиите и рекламните кампании. Но приемането на хапчета, без да имате нужда от тях, няма да доведе до това. Напротив, дори може да повлияе зле на здравето ви.

Когато става въпрос за витамини, има два вида – тези, които се разграждат в мазнини и тези, които се разграждат във вода в тялото. Пример за първото са витамини А, Д, Е и К, а за второто витамини С и В. Ако приемете повече от водоразтворимите витамини, няма голяма опасност за здравето ви, защото тялото ви просто ще ги елиминира от организма. Когато обаче става въпрос за другата група витамини, има сериозна опасност от предозиране, което от своя страна води до значителни здравословни проблеми и токсичност. Друга опасност е, че приемането на добавки води до фалшива сигурност за вашето здравословно състояние. Подсъзнателно си мислите, че след като приемате добавки, няма нужда да имате балансирана диета от здравословни храни или често да посещавате лекаря си за профилактични прегледи. Също така, някои хранителни добавки могат да имат влияние върху лекарства, които приемате.

Няколко причини, поради които бихте имали нужда от хранителна добавка са ако след кръвно изследване се докаже, че имате липса на някои витамини или минерали в организма и това пречи на вашия живот. Втора причина е ако имате доказано хронично заболяване, чиито симптоми биха се подобрили от приема на допълнително витамини и минерали или ако вашето тяло не може да абсорбира микронутриентите от храната. Ако сте бременна или планирате забременяване. Ако спазвате определена диета, която ограничава приема на витамини и минерали от натурални ресурси.

Заключението е, че освен ако имате доказана липса на витамини или минерали или други доказани медицински причини да ги приемате, то тогава няма никакъв смисъл. Ще загубите времето и парите си и дори можете да навредите на здравето си. По-добър вариант, ако искате да се чувствате или да изглеждате по-добре, е да си ги набавяте чрез здравословна храна и поддържане на здравословен начин на живот.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари