IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 основни предимства на планк упражненията

29 март 2019 15 40

За плосък корем и още...

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Започнахте ли подготовката за извайване на тялото за лятото? Ако искате да стегнете фигурата и да влезете в старата форма по-бързо, значи се нуждаете от балансирана диета и много движение.

Разнообразните тренировки са добър начин да излезете извън зоната си на комфорт. Планковете, например, които плашат много хора, са упражнения, които може да правите както във фитнеса, така и в домашни условия. Те са в списъка на най-добрите за подобряване координацията на тялото и натоварват много мускулни групи.

Много хора, увлечени по здравословното хранене и спортуването, неведнъж са изпълнявали така нареченото планк предизвикателство за определен период от време. Има различни вариации, чрез които перфектното тяло е все по-близо.

Tialoto.bg подбра 4 основни предимства на планковете за здравето. Ето кои са те:

1. Заякване, изграждане на мускули

Само планковете няма как да ви помогнат да стегнете мускулите на корема, но в комбинация с подходящ хранителен режим, това е напълно възможно. Ако човек е по-дебел и започне диета, мазнините постепенно ще се стопят и кожата ще се отпусне. Ето защо паралелно с това трябва да спортува, за да има по-хубава фигура. С планковете човек заяква и изгражда хубави мускули на корема, ръцете, краката. Те са подходящи и за хора, които имат проблеми с кръста, защото не изискват огъване на гръбначния стълб.

2. По-добра поза на тялото

Планковете са за предпочитане, защото натоварват цялото тяло на един път. Хората, които работят на компютър или извършват тежък физически труд, се изгърбват, имат ошипявания и болки в кръста.

Когато се изпълняват редовно, тези упражнения подобряват стойката, улесняват дишането и насърчават работата на нервната система.

Колко време трябва да стоите на планк?

3. Облекчават болката в кръста и гърба

Ако човек е обездвижен и се храни зле, натрупва повече килограми и става по-тромав. Да не говорим, че по-голямата тежест води до болки в кръста. Гърбът пък се натоварва допълнително от ежедневните дейности.

В началото изпълняването на различните видове планкове е трудно, дори непостижимо за по-пълните хора, но с повече усърдие всичко е възможно. След 1-2 тренировки, в които има включени планкове, се усеща разликата. Болките в кръста и гърба намаляват, защото при упражнението се натоварват всички мускули в тези части на тялото. Освен това рискът от възникването на травми е незначителен.

4. По-голяма подвижност и координация

При планковете не се натоварват само коремните мускули, както някои хора смятат. При тях цялото тяло укрепва и става по-подвижно с напредване на времето. Докато в началото ви е по-трудно да се държите на ръце, след няколко седмици вече това не е проблем и лесно може да се обръщате на ляво и на дясно със собствената си тежест. Когато подобрите координацията си, може да пробвате различните варианти на планк.

7 начина да се мотивирате за спортуване

Какво ще се случи с тялото, ако правите планкове всеки ден?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари