IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетта носи алергии – как да се справим с тях?

2 април 2019 11 30

Сенната хрема се среща най-често

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Сърбеж, кихане, сълзене на очите и отпадналост. Това са основните признаци на сенната хрема, която тормози много хора с настъпването на пролетта. Какви алергии има през сезона и как да се справим с тях, съветва акад. д-р Богдан Петрунов.

„Днес медицината разполага с чудесни средства. Най-различни, от най-различен характер – с капки, назални спрейове, които дават възможност напълно да се контролира това състояние“, обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Сенната хрема е първата проява на хрема, но ако състоянието се задълбочи, може да се превърне в поленова бронхиална астма, изискваща много сериозно лечение, поясни алергологът.

Лекарят смята, че замърсеният въздух, радиационният фон, неправилното хранене, обездвижването, са основните фактори, водещи до увеличаване броя на болните от алергии по света.

„Домашният прах е алерген номер едно. Той е най-честият причинител на алергичния ринит“, подчерта акад. Петрунов и посъветва страдащите от алергии да се консултират с личния си лекар или друг специалист за подходящо лечение.

Алергия може да отключим във всеки един период от живота и ако човек страда от такава, той я има постоянно, но има пикови периоди, в които се изостря. Това е пролетта и стихва към юни месец, както и септември и октомври, разказа имунологът.

За да се предпазим от алергиите през пролетта, трябва да проветряваме по-често затворените помещения, да избягваме места с много треви, да спазваме по-добра хигиена. Антихистаминовите препарати също действат благоприятно за намаляване на неприятните симптоми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари