IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли хумусът е здравословна храна?

3 април 2019 11 30

Вижте какви са неговите ползи

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Хумусът е пастет, направен стандартно от нахут, зехтин, лимон, чесън и сусамов тахан. Най-често хората предпочитат да го консумират върху арабска или царевична питка, или пък върху филийка пълнозърнест хляб.

Хумусът обикновено се харесва на повечето хора заради дълбокия си, наситен вкус. Има различни, някои доста необичайни рецепти, за направата на този крем от нахут, но основната съставка винаги присъства.

Хумусът, хем е идеална храна за веганите и за хората, които имат непоносимост към глутена (той не съдържа глутен), хем е ястие, което може да бъде поднасяно на партита и сбирки.

Освен това експертите по хранене казват, че хумусът може да бъде чудесен вариант за здравословна сутрешна или следобедна закуска. Богат е на въглехидрати, има нисък гликемичен индекс, което означава, че постоянно отделя глюкоза и поддържа нивата на кръвната захар.

Основната му съставка – нахутът, осигурява добър източник на растителен протеин за тялото – около осем грама протеин на 100 грама хумус. Това позволява стабилно освобождаване на енергия през целия ден – тоест, енергийните ни нива няма да спаднат по средата на деня и да ни се доспи, както би станало, ако хапнем парче шоколад.

Освен това хумусът е особено подходящ за консумиране преди дълга тренировка. Все пак имайте едно наум с хумуса, който се предлага готов в хранителните магазини. Възможно е той да съдържа повече мазнини, отколкото домашната алтернатива.

Можете да направите хумуса си още по-здравословен, ако го консумирате с краставици и моркови и се откажете от хляба.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари