IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: По-внимателно и с умереното количество алкохол

9 април 2019 05 30

Изследване показва, че и то не е безопасно

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Ако доскоро се говореше, че едно-две алкохолни питиета на ден не са вредни или дори че предпазват от инсулт и инфаркт, то се оказа, че това не е вярно.

Ново изследване поставя под съмнение ползата за здравето дори при умерена употреба на алкохол, пише в сп. „Лансет“.

Изданието се позовава на специалисти в Китай, които са установили, че умерената консумация на алкохол е свързана с леко завишен риск от инсулт и високо кръвно налягане.

Авторите му обаче не са установили дали малките количества алкохол повишават опасността и от инфаркт. Резултатите оспорват широко разпространеното схващане, че хората, които пийват чашка или две на ден, са изложени на по-нисък риск от инсулт и проблеми със сърцето в сравнение с въздържателите.

„Твърденията, че алкохолът оказва някакъв вълшебен защитен ефект, не почиват на сериозна научна основа“, пише Ричард Пето от Оксфордския университет, един от ръководителите на изследването.

Специалистът отбелязва, че откритието е приложимо и към други популации извън Китай, както и към други питиета като бира и вино, въпреки че изследваните лица са консумирали основно твърд алкохол.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари