IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетолог: Внимавайте със зеленолистните зеленчуци!

9 април 2019 08 31

Полезни са, но крият и своите рискове, предупреди Огнян Симеонов

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Пазарът вече е залят от зеленолистни зеленчуци. Те са изключително полезни, но крият своите рискове. В голяма част от тях производителите вкарват стимуланти, които не са много опасни, ако не са в големи количества, но въпреки това могат да докарат дискомфорт на някои хора.

В „България сутрин“ диетологът Огнян Симеонов предупреди потребителите, че все още е рано да наблягаме на биологично гледаните плодове и зеленчуци, тъй като не сме в сезона им, а това означава, че те може да са третирани с нитрати и други химикали. Той също така бе категоричен, че българската стока е по-качествена от вносната.„През последните години много се следи пазарът и вече все по-рядко има зеленчуци, които съдържат отрови. Започне ли пазарът да се залива, започват и проверките.

Глобите са изключително големи, затова и производителите гледат да не влагат тези химикали в продукцията си. Хората вече се ориентират към фермерските пазари. Масово пазарите се заливат с вносна и българска стока. Нашата стока е по-качествена. Рано е пресни плодове и зеленчуци да навлизат в нашето меню, ако не са парникови, а са гледани биологично. Би трябвало да изчакаме още месец преди да започнем масова консумация на плодове и зеленчуци. Сега ни липсват минерали и микроелементи и затова хората се хвърлят на всичко на пазара“, каза диетологът.

Симеонов също така предупреди хората да не купуват плодове, чиито кори са изключително лъскави. Причината е, че според него, за да бъде докаран въпросният търговски вид, в стоката има поне три вредни компонента.„Не купувайте плодове с лъскави кори. Те имат поне 3 компонента, които се свързват с организма ни и влияят зле. Едни от основните признаци за натравяне са разстройство, повръщане, обриви.

Сега е хубаво да се набляга на зеле, червено цвекло, моркови, както и на целогодишните плодове. Продават се ленти за тест за количество нитрати, с които може да се тестват зеленчуците. Те обаче са били проверени преди да бъдат пуснати на пазара и им е издаден документ. Затова и купувачът просто може да поиска този документ от продавача, за да се увери, че няма нитрати“, допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари