IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви вредни съставки крият купешките козунаци?

13 април 2019 10 45

Е-тата са най-много

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Козунаците са едно от най-големите изкушения по Великден. За да си спестят времето в пуфтене из кухнята, месене, втасване и чакане пред печката, някои предпочитат да си купят готов от магазина. Други пък са на мнение, че не могат да направят по-вкусен от този на доказаните майстори. Но дори и от пекарна, тестеното изделие е пълно с вредни съставки.

Според проучване на „Активни потребители“ от 2018 г., в родните марки козунаци няма синтетични оцветители, но за сметка на това е пълно с голямо количество Е-та. Консерванти, ензими, киселинни регулатори, емулгатори, антиоксиданти, са токсичните съставки, които ще се натрупат в организма ви, ако прекалите с яденето на сладкото изкушение по празниците.

Може да се изморите докато приготвите идеалния козунак в домашни условия, но поне ще знаете какво сте сложили вътре в него. Може да си вземете готов, но така рискувате да попаднете на такъв без мляко и яйца (според данните, в 11 от 16 те липсват), а са с техни заместители. Според информацията по 16 етикета, разгледани за проучването, почти всички съдържат по 5-6 Е-та.

„Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-ниско качествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства, много различни от оригинала“, показва анализът на „Активни потребители“. Експертите са категорични, че благодарение на въпросните заместители козунаците са по-евтини, но не се наемат със заключения дали са по-вредни за здравето.

Иначе оцветителите Е104 и Е150 и консервантите от Е200 до Е299 се използват най-често от производителите на козунаците. Те могат да предизвикат алергични реакции по кожата, хиперактивност при децата, екземи при възрастните.

Смята се, че истинският козунак се познава по конците. Ако го нарежете, но той се рони все едно като пясък, то той е направен от смеси и едва ли съдържа яйца и прясно мляко.

Четете още:

Преди Великден: Опасни ли са съставките на боите?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари