IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки че го харесва, в пубертета човек лесно се отказва от спорта

10 април 2019 09 05

Учени установиха кога намалява активният начин на живот

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Кога силите на човека започват да намаляват? Според финландски учени мързелът започва да променя навиците ни още, докато сме на 7-годишна възраст, предаде Daily Mail..

Изданието се позовава на изследване на университет в Юваскюля, според което дори малките деца започват да стават мързеливи след като тръгнат на училище.

През пубертета човек е най-склонен да се откаже от спорта, въпреки че преди това може много да са го харесвали и да са имали редовни тренировки. Затова и съветите на екипа е да се създават повече спортни клубове, където децата да продължат да поддържат активен начин на живот.

"Физическата активност се стабилизира с възрастта и липсата на движение е по-разпространеното поведение, трябва да се насочим към малките деца, преди техните навици да станат постоянни" - обясни  ръководителят на изследването Ириня Лоунасало.

По думите й, родителите са тези, които трябва да повлияят на децата да спортуват като дадат личен пример и като ги подкрепят малко повече в това начинание.

Според изследване на британските здравни власти, човек от 5 до 18-годишна възраст трябва да има поне час физическа активност на ден. Като сред най-подходящите дейности са каране на колело, тичане или спорт. В допълнение е нужно и поне три пъти в седмицата да се правят упражнения за засилване на мускулите и костите, като скачане. Специалистите обаче предупреждават, че по-голямата част от тийнейджърите  не водят такъв спортно активен начин на живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари