IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да пием кафето си, за да е вкусно и полезно

18 април 2019 08 50

С малко захар и нискомаслено мляко, обясняват учени

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Неведнъж специалисти са обяснявали колко много са ползите от кафето, но ето че предупреждават да не се консумират повече от 4 чашки еспресо дневно. В противен случай нервната система на възрастните хора се изтощава. Изследването е на руски учени, цитирани от сайта Лайф.

Според специалисти, най-полезното кафе е с малко захар и прибавено малко количество нискомаслено мляко.

Антонина Стародубова от Здравната комисия към Московската община пък обяснява, че не се препоръчва консумацията на кафе на ден да надвишава 100-150 милиграма кофеин. Точно толкова е съдържанието на 4 чашки еспресо.

Ако това количество се надвиши, съществува опасност от изтощаване на нервната система, повишена възбудимост, обезводняване, нарушаване на съня, безпокойство и други нежелателни последствия.

В една чашка еспресо се съдържат обикновено около 80 мг кофеин, а в турското до 200 милиграма при повечето сортове. При робустата количеството кофеин е най-голямо – до 325 милиграма.

Безопасният дневен прием на кофеин зависи от печенето на зърната, сорта на кафето и начина му на приготвяне. Ако не се злоупотребява с тази напитка, можем да се насладим на нейния вкус и да получим от нея добро количество полезни витамини, антиоксиданти и минерални вещества.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари