IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес мания: Какви грешки допускат жените?

19 април 2019 14 30

Някои тренират само определена част от тялото

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През пролетта много жени променят режима си, за да влязат във форма до лятото и да не се срамуват, когато се разхождат по бански на плажа. Освен подлагането на диета, някои решават да тръгнат на фитнес, за да може по-лесно да оформят тялото си, но в желанието си да изглеждат по-добре допускат доста грешки.

В началото мотивацията е много важна за успеха. Нахъсани, дамите си купуват специална екипировка, удобни маратонки и започват да спортуват почти всеки ден. В това няма нищо лошо, но в един момент има риск да се претоварят или да получат някои неразположения, ако нямат опит с различните уреди и тежести.

Tialoto.bg подбра няколко основни грешки, които жените допускат, ходейки на фитнес.

1. Трениране само на определена част

Всяка жена има несъвършенства и си ги знае много добре. Понякога на фитнес отиват дами, които имат нужда от сваляне на килограми и мазнини в определена част от тялото. Да вземем пример с коремчето – всяка иска то да е плоско и с добре оформени плочки. Затова влизайки в залата, представителките на нежния пол „се хвърлят“ основно към уреди, натоварващи точно тази част от тялото и така пренебрегват други. Другата част, на която се обръща повече внимание е дупето. В един момент се получава така, че не се работи за извайване на гърба или бедрата.

Ако искате да постигнете по-добър резултат, по-добре е в началото да ползвате услугите на инструктор, който ще изготви комбинация от различни упражнения, полезни за вашата структура.

2. Избягването на тежести

Много жени си мислят, че вдигайки свободни тежести ще си навехнат кръста или ще получат някакво разтежение. Те ползват най-често гирички от различни килограми, с които знаят какви упражнения да правят, но има дъмбели и лостове, които също ще им помогнат да постигнат желаната фигура за лятото. Тук отново идва ролята на инструктора, който знае кога, за коя част и по колко килограма е добре да се вдигат.

3. Неправилно изпълнение на упражненията

Случвало ли ви се е да отидете във фитнеса и да седнете на уред, който преди това сте използвали само един път? Ползвайки го сигурно се чудите дали помните всичко, което сте правили преди. Ако не сте сигурни как точно да направите упражнението и по колко серии, консултирайте се с някой по-опитен от вас. В противен случай неправилното изпълнение ще ви донесе дискомфорт в сухожилията и ставите.

4. Мързел във фитнеса

Много жени имат по-лежерно ежедневие или казано по-просто – движението и потенето за тях е нещо непознато. Няма как да стопите мазнините в областта на корема, ако отидете във фитнеса и потичате за 15 минути на пътеката. Нищо хубаво не става лесно, трябва да положите повече усилия и да се напрегнете поне малко. Мобилният телефон няма място с вас там. Изкарайте поне 40 минути, най-добре 1 час, използвайки различни уреди. Колкото повече се потите, толкова по-добре за вас.

5. Малко течности

Хидратирането на тялото е от съществено значение за правилното функциониране на клетките и метаболитната система. Винаги си взимайте една голяма бутилка с вас. Приемът на течности по време и след тренировка е задължителен. Не се притеснявайте да спирате за кратко и отпиете няколко глътки вода.

Как да забележите фалшивия треньор?

6. Липса на постоянство

През първите две седмици жените имат хъс за успех. Те ходят през ден на фитнес, изпълняват съвети на приятели и инструктори, но грешката на някои от тях е, че не са достатъчно търпеливи и постоянни. В един момент времето се затопля и те предпочитат да излязат на бар с приятелки, вместо да правят клекове и карат колело. Дори и да са постигнали някакви добри резултати за 2-3 месеца, те бързо ще си възвърнат килограмите, ако започнат да тренират все по-малко и ядат вредни храни.

Изотонична напитка – кога и как да си я направим?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари