IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се храните по Великден, за да не преяждате?

26 април 2019 09 30

Не прекалявайте с варените яйца и козунаците

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Винаги по Великден трапезите са пълни с козунаци и варени яйца. Освен това баба и мама са подготвили любимите ви гозби, от които няма как да не опитате. Дори и да спазвате диета, през тези почивни дни трудно ще се удържите да избягвате въглехидратите или глутена. А и все пак е празник, душата си иска нещо вкусно.

Няма нищо лошо да вкусите от всички ястия на масата, но в един момент човек се увлича, няма никаква мярка, а трябва, защото никой не обича тежест в стомаха и други неразположения.

По традиция на Великден се приготвя агнешко месо, което е по-тлъсто. Според съвета на диетолозите, хората с проблеми с холестерола трябва да внимават и просто да го опитат, докато останалите може да комбинират едно парче колкото дланта им със зелена салата. По-голямото количество целулоза се отразява добре на перисталтиката и така стомахът не се подува.

Марулите се препоръчват през почивните дни. Хем вървят с алкохол, хем не натоварват твърде много храносмилателната система. Добре е да са подправени с пресен чесън, който е богат на витамин С. Вместо олио, препоръчително е да се ползва зехтин, защото дори и да прекалите с обема храна, който поглъщате, ще предотвратите гаденето.

Как да боядисате яйцата с естествени багрила?

Месото също така може да се гарнира със зеленчуци, богати на фибри. Те ще подпомогнат процеса на смилането на храната.

Няма как празникът да мине без чукането със яйца. Те вървят със зелена салата, но българинът има склонността да прекалява с тях. Препоръчително е да се ядат до 3 на ден, не повече, за да не се получи алергия при комбинация с други ястия, болки в корема или обриви.

Пухкавите и ароматни козунаци също са сред най-консумираните продукти на Великден. Специалистите съветват да опитате най-много две парчета на закуска или следобед, но не и вечер, за да не ви е тежко преди лягане.

Все пак, ако имате приятна компания, пийнете и хапнете повече, на следващия ден гледайте да приемате по-леки храни, за да не товарите допълнително храносмилателната система. Сутрин може да изпиете чаша топла вода с оцет или вода с лимон и джинджифил, за да стимулирате отделителната система. Иначе през деня яжте предимно салати или зеленчуци на пара или скара. Избягвайте готовите салати с майонеза и меса. Пийте много вода, за да възстановите електролитния баланс в организма, който се нарушава при консумацията на алкохол и липсата на течности.

Какви вредни съставки крият купешките козунаци?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари