През последните години се говори все повече за ползите от здравословното хранене. Много семейства се опитват да се снабдят с по-чиста и прясна храна, с която да си набавят необходимите вещества.
Безспорно е, че някои храни е по-добре да се ядат сурови, защото при готвене загубват голяма част от свойствата си. Но има такива, които задължително трябва да минат през термична обработка. Ето 5 от тях:
1. Колбаси
Някои достигат до пазара преди да са изсъхнали достатъчно добре. Така на външен вид една луканка може да изглежда суха, но отвътре месото все още да е сурово. Ако при разрязване установите това, оставете я на проветриво място, за да се изсуши. Може и да пробвате да я запечете, като използвате месото за пица или някое друго ястие. По този начин дори и да има бактерии вътре, те ще умрат заради високата температура.
2. Картофи
Едно време нашите родители са похапвали 1-2 парчета суров картоф, за да вдигнат температура и да не ходят на училище. Консумацията на този зеленчук в сурово състояние може да доведе до дискомфорт в стомаха. В него има нишесте, което създава проблеми на храносмилането. Ето защо подуване, диария и болки не са изключени.
3. Бадеми
Най-полезни са сладките. Но има и горчиви, които съдържат циановодородна киселина, която е опасна за стомаха.
Правилото е, че суровите ядки са по-добрият избор при здравословно хранене, но повечето бадеми натоварват доста храносмилателната система. Ако искате да ги ядете без печене, е по-добре да ги накиснете предварително във вода и обелите, защото кафявите им люспи дразнят най-много лигавицата на стомаха.
4. Патладжани
Този зеленчук е много вкусен, но дори след приготвянето му по различни начини е прекалено тежък и може да доведе до подуване и газове. Суровият патладжан съдържа токсина соланин. Най-опасно е, ако някой изяде патладжан, откъснат твърде рано, защото в него количеството на веществото е най-голямо.
5. Гъби
Те са източник на витамин D, от който организмът ни се нуждае, за да поддържа някои свои функции. Пълни са с антиоксиданти, калий и витамини от група В. Но за да попаднат те в тялото, гъбите трябва да преминат топлинна обработка.
Някои шеф готвачи използват сурови гъби за дадени салати, но те не се смилат лесно и могат да отделят токсина аргинин.














Без съгласие след срещата за Бюджет 2026
Blue Origin обяви дата за втория полет на ракетата New Glenn
Очевидци твърдят, че зелено на цвят НЛО e прелетяло над Китай
На Земята започнаха силни магнитни бури
Две мощни светкавици удариха повърхността на Луната
ЦСКА 1948 с много важен ход за бъдещето
Бразилска перла на Левски хвърли в размисли Хулио Веласкес
Обявиха голяма новина за новия треньор на Лудогорец
Левски трепери: ЦСКА се намира в най-добрата си форма
Дневен хороскоп за 7 ноември, петък
Венера преминава в Скорпион на 7 ноември – ние ставаме най-важни
Вино за повод: Кои са най-добрите червени вина за подарък?
7 ясни знака, че тялото ви е изтощено
Пикочната киселина може да се намали с повече вода и подходящите храни
Влияе ли контрацепцията на сексуалното желание?
България има потенциал да се превърне в медицинска дестинация на световно ниво
Полово предавани инфекции и проходимост на маточните тръби
Остави коментар
az
( преди 6 години )