IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес, упражнения... Защо да почивате между тренировките?

4 юни 2019 05 40

Не се натоварвайте всеки ден, съветват треньори

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Много хора водят заседнал начин на живот и почти не се движат, но мотивират ли се, влизат във форма и започват да тренират постоянно. Фитнесът или ходенето на някаква друга активност, определено се отразява добре на организма, но не бива да се прекалява.

Най-често човек сам разбира кога дадено упражнение е за него или не. Ако часовете по канго джъмпс са ви прекалено натоварващи, може би пилатесът или тичането в парка ще ви допаднат. Всеки сам усеща какво му пасва на тялото.

Когато разберете какво точно искате да спортувате, внимавайте, защото прекомерното ходене на тренировки ще ви навреди. Ето няколко съвета от треньори защо не бива да се натоварвате всеки ден:

Тялото се нуждае от време за възстановяване

Не е важно да отидете само на фитнес, а да комбинирате така уредите, че да товарите нито твърде много, нито твърде малко. Ако имате по-голямо коремче, попитайте инструктора за упражнения, насочени за тази област. След като се поизпотите добре в залата, дайте си почивка на следващия ден, за да не се пренапрегнете и изтощите твърде много. Различните видове тренировки изискват и различно време за възстановяване на мускулите.

Източник: IStockphoto

Почивката намалява риска от контузия

Ако в два последователни дни натоварвате твърде много дадена част от тялото, например краката, то увеличавате риска от контузии. Особено ако правите клекове или други упражнения с тежести, задължително си почивайте на другия ден, за да не разтегнете някое сухожилие. Това се дължи на факта, че мускулите са поставени под по-голям стрес при по-интензивни тренировки без почивка.

Редовна почивка – по-здравословен начин на живот

Ако искате да се разделите с някои вредни храни и спортувате, не правете диети и не ходете на фитнес за определен период от време. За да имате по-здравословен начин на живот, трябва да се движите и почивате редовно. Иначе се получава така, че два поредни дни от седмицата ходите на кардио упражнения, но след това ви мързи, заети сте и до неделя не правите нищо. Колкото по-информирани сте, толкова по-добри резултати ще имате. Освен това, пълноценният сън е приятел номер едно на човека при отслабване. Затова и направете график, който да следвате и имате достатъчно дни за тренировки и почивка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари