Високото кръвно налягане не е за подценяване. То може да доведе до животозастрашаващи ситуации. За да се избегне този риск диетолози препоръчват определени храни, които да бъдат включени в дневното меню. Бет Миъртънс, цитирана от Daily Express съветва:
Зеленчуци
Редовната консумация на 4-5 порции зеленчуци се свързва с понижен риск от високо кръвно налягане. „Наблягайте на разнообразието и избирайте зеленчуци с различни цветове, които осигуряват различни хранителни вещества“, съветва специалистката от Dietitian and Heart Foundation.
Плодове
Плодовете са богат източник на калий, магнезий и фибри. Полезни са както пресните, така и замразените. Отлична следобедна закуска са шепа плодове с йогурт или ядки.

Снимка: Pexels
Пълнозърнести храни
Редовната консумация на богати на фибри храни като кафяв ориз, пълнозърнеста паста, пълнозърнест хляб, овесени ядки, се свързва с по-добро здраве на сърцето и с 30 процента по-нисък риск от смъртност от сърдечносъдови заболявания. Бет Миъртънс съветва да се следи размерът на порциите, тъй като с пълнозърнестите храни може да се прекали. Ако порцията изглежда малка, към нея е препоръчително да се прибавят повече зеленчуци.

Снимка: Pexels
Нискомаслени млечни продукти
Комбинирането на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни с нискомаслени млечни продукти – мляко, йогурт, сирене, се свързва с по-големи ползи срещу повишено кръвно налягане, отколкото увеличеният прием само на плодове и зеленчуци. „Изберете нискомаслено мляко или йогурт без вкусови добавки и ги съчетайте с пълнозърнест продукт, например овесени ядки, дребни безкостилкови плодове и ядки, и вече имате рецепта за успех. Отлична сутрешна или следобедна закуска са също пълнозърнестите крекери, гарнирани с домат или авокадо“, казва диетоложката.

Снимка: Pexels
Ядки и семена
Ядките и семената са богати на ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали, и са неизменна част от здравословното и балансирано хранене. Бет Миъртънс препоръчва те да присъстват във всекидневното меню, като съветът на диетоложката е да се избягват осолените и подсладените ядки и семена.

Снимка: Pexels













Сирене, картофи, месо, зеленчуци - основни храни поскъпнаха с много
Американският гигант "Карлайл" има интерес към активите на "Лукойл"
"Възраждане" атакува Зафиров за социалната политика, Рая Назарян се намеси
Извънземен живот в системата K2-18: Шансовете за това са големи
Китай откри първата фабрика за масово производство на летящи таксита
Blue Origin успешно върна първата степен на ракетата New Glenn
Магнитната буря на Земята продължава почти две денонощия
Мъри Стоилов цака ЦСКА
Голяма новина за новия треньор на Лудогорец
Клоп се завръща! Еко кога и като какъв
България официално става футболно джудже при загуба от Турция
5 неочаквани признака, че здравето на червата е влошено
Black Weekend идва в Технополис с намаления до -50%
Истината за колагена: Кога и как да започнете да го приемате
10 дни за уют и вдъхновение у дома: Черният петък на HomeMax започва
Хранене и спорт при диабет
Функции на лимфоцитите и нормални стойности
Горчив вкус в устата – може да издава проблем с черния дроб, жлъчните пътища или стомаха
Нова технология преодолява лекарствената резистентност при рак чрез модифициране на химиотерапията
Остави коментар